Buna seara!
Doresc sa dezbatem acest subiect in mod civlizat si gandit.
Mi s-a spus ca prin legislatia Romaniei refuzul angajatului de a se prezenta la controlul medical periodic nu stiu ce atrage dupa sine.
Din aceasta lege eu vad ca asta atrage dupa sine:
Lege nr. 98/1994, republicata in 2008, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale de igiena si sanatate publica
Capitolul X - Contraventii la normele de igiena privind conditiile si procesele de munca
Art. 27
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 600 lei:
b) neprezentarea angajatilor din unitatile de orice fel la examinarile medicale periodice stabilite prin instructiunile Ministerului Sanatatii Publice si programate de organele sanitare, potrivit specificului fiecarui loc de munca;
[ link extern ]
Sunt dispusa sa platesc eventual si o amenda, dar tin sa mentionez ca eu ma prezint la controlul medical, ma supun tuturor celorlale proble non-nvazive, doar refuz recoltarea de sange.
Exista insa o alta lege,
Legea nr. 46/2003, legea drepturilor pacientului
care spune:
"Consimţământul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, păstrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul său, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord."
[ link extern ]
Deci care lege este valabila sau sunt amandoua si pot sa refuz civilizat recoltarea de sange, caz in care, conform legii pacientului, este necesar consimtamantul meu pentru a mi se preleva probe biologice?
As dori sa dezbatem mai amanuntit subiectul daca se poate.
Am gasit de asemenea si conventia de la Oviendo:
Conventia pentru protectia drepturilor omului si a demnitatii fiintei umane fata de aplicatiile biologiei si medicinei
unde spune ca:
Articolul 5
Reguli generale
O interventie în domeniul sanatatii poate fi facuta numai dupa ce persoana respectiva si-a dat consimtamantul în mod liber si în cunostinta de cauza.
Acestei persoane trebuie mai întai sa i se furnizeze informatia corespunzatoare referitoare la scopul si natura interventiei, cat si la consecintele si riscurile acesteia.
Persoana în cauza îsi poate retrage liber, în orice moment, consimtamantul.
[ link extern ]
Pe langa aceasta conventie, exista termenii de
"procedura medicala invaziva" si
"procedura medicala non-invaziva".
Recoltarea de sange cu ac este procedura medicala invaziva (careia eu ma opun).
Nu ma opun controlului medical general, controlului vizual, ECG-ului etc. care sunt proceduri medicale non-invazive.
DEFINITIE:
Invasive
An invasive procedure is one in which the body is "invaded" or entered by a needle, tube, device, or scope.
[ link extern ]
Aceasta definitie este luata de pe un site oficial american care se cheama US National Library Of Medicine
[ link extern ] /
Aici este altceva ce am gasit:
Aspecte generale ale practicii medicale si jurisprudentei in obtinerea consimtamantului la tratament
17.11.2002, 10:20
Afisari 10,933
D. Dermengiu*, C. Curca
Obtinerea consimtamantului la actul medical este un act specific, care ocupa o pozitie centrala in comunicarea si relatia medic-pacient, de altfel prezentata ca norma deontologica fundamentala in principalele coduri medicale, precum Juramantul Hipocratic, Declaratia de la Geneva sau Codul International al Eticii Medicale. In actul medical, se porneste de la consimtamantul implicit, care sta la baza relatiei curente de consult medical exprimat de prezenta implicita a pacientului in cabinetul de consultatie, si se ajunge la consimtamantul exprimat, etapa obligatorie, prin care pacientul isi acorda permisiunea specifica de a fi tratat.
Consimtamantul se aplica nu numai fata de interventiile anestezice, chirurgicale,
diagnostice invazive etc., dar si fata de tratamentele medicale agresive (cortizonice, citostatice, antihipertensive etc).
[ link extern ]
Deci va rog sa imi spuna cineva daca este amabil la ce ma pot astepta in cazul in care eu refuz sa mi se ia proba de sange din motive fizice (lesin si intru in stare de inconstienta cand mi se ia sange datorita faptului ca am un defect la o valva de la inima (nu am un document scris care sa ateste acest lucru, doar mi-a fost adus la cunostinta acest fapt de catre un medic acum 12 ani))
precum si din motivele etice expuse mai sus.
Daca eu ma prezint la control, sa zicem ca platesc si acea amenda pentru ca refuz prelevarea de sange, atunci mi se da viza de apt de munca? Sa zicem ca platesc amenda, altceva ce mai trebuie sa mai fac?
Multumesc.