avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Activitate paula12345

Activitate paula12345

Buna seara,
Revin dupa aproape 2 ani cu acest proces castigat,in "Litigiu pamant vandut 2007 cu chitanta de mana".Insa reclamantul a formulat apel.Hotararea a fost emisa pe 13.03.2017,mi-a sosit acasa pe data de 14.03.2017,iar apelul a fost emis pe 21.04.2017 si a ajuns pe 25.04.2017,data postei la mine.Ar mai fi admis apelul reclamantului daca s-au depasit cele 30 de zile,dupa cum scrie in hotarare?
De asemenea trebuie sa fac si o intampinare si ar fi indicat sa invoc depasirea termenului?
Reclamantul cere anularea hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare primei instantei.Credeti ca as putea castiga din nou acest proces?Multumesc!
mimi000 a scris:

mai bine zis de acesti hoti e plina tara.
verificati vechimea chitantei si termenul de prescriere pe care cred ca nu l-a respectat .
daca chitanta este mai veche de 3 ani nu mai poate face nimic e prescris termenul,mai ales daca tatal era in viata,aveti grija cum vorbiti ca foloseste terenul,daca l-a folosit continuu si netulburat poate avea castig de cauza ,dar daca ati avut cu el mai multe conflicte si nu a avut in posesie netulburata atunci e altceva. Merita un avocat bun.Eu as zice sa faceti mostenirea fara sa faceti valva si intrati in posesie.Important este ca el sa nu fi folosit in interesul lui si sa nu fi folosit in liniste,vreau sa zic ca ati mai avut conflicte cu el.Studiati prescrierea actului si veridicitatea lui.Daca nu va lasa sa folositi terenul ,notificati-l cu un avocat si in 30 de zile o actiune penala pentru tulburare de poseie cu daune morale si materiale.Verificati daca pe chitanta este mentionat intocmit in doua exemplare sau mai mule daca nu este specificat in doua exemplare ,chitanta este nula de drept.etc .
Trebuie sa aratati tot cu amanunte pentru a afla strategia ...




Dupa ce a vandut pamantul in 2007 cu aceea "hartie de mana" au incheiat si un contract de arenda tot pe acel pamant in 2009 intre sotia lui si tatal meu pe 15ani (am verificat la primarie si exista contractul de arenda)El a folosit pamantul,a luat subventii de la stat,a obtinut foloase,si-a insusit produsele si impozitul nu l-a achitat ca nu e "proprietar" spune el.
Eu nu am gasit in casa nicio "hartie de mana" doar el o are.,iar martori nu exista decat doi din partea lui(fratele si nepotul)tatal meu neavand niciun martor.

marinpreda a scris:

1. Daca chitanta a fost incheiata in 2007, procesul se va judeca dupa vechiul C.civ. Astfel incat puteti invoca exceptia prescriptiei extinctive (Decizia ICCJ nr. 1/2014 privind prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011 - În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 5,art. 201 şi art. 223 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil şi ale art. 6 alin. (4), art. 2.512 şi art. 2.513 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, stabileşte că prescripţiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeaşi dată, rămân supuse dispoziţiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, republicat, astfel încât atât instanţele de judecată, din oficiu, cât şi părţile interesate pot invoca excepţia prescripţiei extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigii începute după 1 octombrie 2011.)
2. Daca instanta trece peste si judeca fondul, invocati art. 3,4,5 si 9 din L. 17/2014. De asemenea, invocati Deciziile CCR nr. 755/2014, nr. 36 din 3 februarie 2015, nr. 38 din 3 februarie 2015 - cu privire la aplicarea art. 3, 4, 5 şi 9 din Legea nr. 17/2014
In ambele cazuri cererea va fi respinsa si veti castiga procesul. Pentru prima sedinta formulati "note scrise" cu cele de mai sus si, dupa audierea orala, le depuneti la instanta. Ignorati alta parere contrara. Bafta!



Multumesc mult.Ramane sa ma informez despre aceste articole in detaliu.Curios este ca fiecare avocat iti spune altceva.Eu doar atata stiu ca nu poate cineva sa te oblige sa semnez ceva cu care nu esti de acord si calea "ascunsa" pe care a ales-o nu e cea corecta.Are destule "erori" in aceea hartie cu care nu pot fi de acord,iar dupa decesul tatalui trebuia sa-mi arate "hartia",sa convenim si poate eu eram de acord,dar asa ma surprinde atitudinea lui imorala.
Am consultat un avocat.Mi-a spus din start ca fiind vointa tatalui meu cu semnatura voi pierde procesul.Insa vad ca sunt multe "erori" la care a apelat reclamantul si pare sa aiba dreptate tot el.Terenul este mostenirea tatalui meu de la parintii lui.Nu e dobandit in timpul casatoriei cu mama.Din punctul meu de vedere nu stiu daca fac bine ceea ce am de gand sa fac...Intentionez sa nu semnemz nimic iar instanta sa-i dea hotarare dar fara semnatura mea?
E posibil asa ceva? Efectiv mi-e frica sa semnez nestiind cum ar putea sa-mi foloseasca semnatura ..
Multumesc mult pentru clarificari.Ar mai fi ceva de precizat.Cand tatal meu a semnat acea "hartie de mana"nu era facuta succesiunea dupa mama,avea el dreptul sa vanda?si nici acum noi n-am facut succesiunea nici dupa mama nici dupa tata.Noi de fapt nu suntem inca mostenitori legali.Poate instanta sa dea o hotarare in acest caz daca n-am facut succesiunea?Eu cand spun ca nu semnez ma refer si la partea noastra din acel pamant,caci la acel teren aveau parte atat mama decedata cat si noi copii si bineinteles tatal.Cu partile noastre ce se intampla ?
pusa2mimi a scris:

Ca sa fie valabila "hartia de mana" trebuie sa fie in 2(doua ) exemplare, una la vanzator si una la cumparator, semnata de ambele parti si de 2(doi) martori. Daca aduce cei doi martori inscrisi in chitanta, contract sau cum or fi numit-o, aceea hirtie va avea valoarea unui inceput de dovada.Sa stiti ca doar prin instanta poate obtine drept de proprietate pe teren.Presupun ca terenul nu este nici intabulat, iar impozit pe teren nu avea cum sa plateasca pe numele lui nefiind proprietar in acte.Bineinteles ca dvs. va puteti opune, dar instanta va cere verificarea semnaturii si daca e a tatalui dvs. veti pierde si reclamantul poate solicita cheltuieli de judecata si ii platiti si alea.



Nu exista decat o singura "hartie de mana" la cumparator bineinteles,eu in casa tatalui meu n-am gasit nimic.Sunt 2 martori care sunt rudele lui,respectiv fratele lui si un nepot de-al lui,iar din partea tatalui meu niciun martor.Recunosc semnatura tatalui,insa eu nu semnez ceva ce nu este corect.Trebuia sa-si rezolve problema cu tatal meu cat mai repede(2007 e "vandut" iar in 2012 a decedat)sunt 5 ani ori el trebuia in 2-3ani sa-si rezolve cu actele. autentice.Daca instanta hotareste sa il dea sa o faca dar noi ,mostenitorii eu si fratele nu dam nicio semnatura.Cum au facut "hartie de mana"fara noi asa sa-si rezolve si acum problema tot fara noi.Ce se intampla daca nu semnam?

alex68 a scris:

Legat de o astfel de situatie, va adresez rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in cat timp se poate face o astfel de revendicare. Dat fiind faptul ca userul care a postat intrebarea spune ca tatal sau a decedat in 2012, iar cel care revendica terenul o face abia in 2015 mi se pare un pic suspect: are timp sa-si caute martori, sa creeze dovezi. De aceea, va rog sa-mi spuneti daca legea nu prevede un interval de timp in care o astfel de situatie ar trebui sa "intre in legalitate" sau oricine a avut un teren se poate trezi, la un moment dat, cu o astfel de revendicare?
Va multumesc




Ba da,legea prevede un interval de timp (2 sau 3 ani)in care sa-ti rezolvi situatia.Partea frumoasa e ca acel pamant a fost "vandut" cu act de mana inca din 2007,iar in timp de 5ani,pana la decescul tatalui,respectivul nu a manifestat nicio intentie de a-l cumpara.Nici pe tatal meu nu l-a fortat sa o faca,cat timp a trait,iar eu n-am stiut nimic,niciodata pana la acest proces.



Multumesc pentru raspunsuri,insa nu am prezentat detaliat:am depus intampinare,am adus contraargumente la falsurile reclamantului (printre care mentioneaza ca nu exista litigiu pe acel teren,ca s-a adresat unui notar pentru acte dar cheltuielile erau prea mari...)Eu nu pot sa inteleg atitudinea lui,tata a decedat in 2012, nu mi-a aratat niciodata acea hartie de mana pana la proces,in 2015.Prezenta incredere in sensul ca ne lucra pamantul,noi nefiind in localitate si avand servicii;mentionez ca pe acel teren nu este achitat impozitul desi el a adus erori in instanta ca si-a achitat datoriile la zi,am anexat certificat fiscal dar parca nimeni nu tine cont de aceste falsuri;nu exista nicio chitanta de mana la dosar e doar specificata suma de bani.
Buna ziua !
Sunt chemata in judecata intr-un proces in legatura cu o suprafata de pamant,mostenirea tatalui meu de la parintii sai.Tatal este decedat,pamantul l-a vandut cu act de mana unui anume patron.Eu,respectiv fratele meu in calitate de mostenitori,suntem dati in judecata pentru ca acest patron sa-si obtina contract vanzare-cumparare.Nu suntem de acord cu acest lucru.Ce se intampla daca nu ne mai prezentam la proces si nu semnam nimic in acest sens ???:O