avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Activitate mihene

Activitate mihene

SITUATIE:
În baza actului adițional nr.2 / 30.03.2015 valabil de la data de 01.04.2015, angajatorul s-a obligat să declare autorităților mărirea normei de lucru a angajatului de la 4h/zi la 6h/zi. În lunile aprilie, mai, iunie, iulie, august și septembrie 2015 (6luni) deși angajatul a lucrat 6h/zi, autorilăților nu le-a fost declarat decât o prezență de 4h. Am sesizat această problemă angajatorului în luna octombrie 2015, acesta spunându-mi că va opera retroactiv rectificativele. Nu au fost depuse rectificativele deci;
ÎNTREBARE;
se mai pot depune rectificativele retroactiv pe 6 luni daca a fost incheiat contractul de munca?
da. un act aditional cu modificarea salariului si marirea orelor de lucru de la 4h la 6h
Buna seara.
Situatie: Angajat cu, contract determinat oct 2014 norma de 4h/zi. In apr 2015 se mareste norma la 6h/zi, se mareste salariul cf normei de lucru insa tot pe determinat pana pe 31.12.2015. Angajatul ajunge la un acord scris cu angajatorul pentru a continua lucrul in noul an 2016,

Angajatorul imediat se razgandeste si nu mai doreste sa continue colaborarea cu angajatul motiv pentru care nu ii mai reinnoieste contractul de munca.

Angajatul merge la casa de pensii si scoate stagiul de cotizare unde descopera ca angajatorul nu a declarat din luna aprile 2015 pana in luna septembrie 2015 cele 6h care le.a lucrat angajatul, acesta aparand cu 4h.

Concluzie: angajatul nu poate beneficia de somaj din cauza acestei greseli (de a nu declara 6h ci doar 4h).
Daca acele 6 luni ar fi fost declarate cu 6h angajatul ar fi putut beneficia de somaj.

Intrebari:
1.angajatorul mai poate da acte rectificative(apr-sept2015) tinand cont ca acel contract de munca a fost incheiat?
2. angajatul poate sa trimita o notificare prin executorul judecatoresc prin care sa ceara plata compensatorie a 6 luni de somaj si plata a doua salariii?

va multumesc