avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters378794

Activitate ContSters378794

Răspuns la discuția Crima pentru a proteja
legally_aid a scris:

Cel mai simplu ar fi să credem că, într-o atare situație, dacă faptele pot fi dovedite așa cum s-au petrecut, și cu respectarea celor prevăzute în lege ( proporționalitate apărare, atac material, direct, imediat, injust ) ar putea deveni incidentă legitima apărare sau starea de necesitate.
[...]


tgeorgescu a scris:

In masura posibilitatilor oamenii sunt obligati sa-si ajute semenii aflati in pericol. Acuma sigur ca autoritatile in drept sunt competente sa analizeze succesiunea si circumstantele evenimentelor, urmand a dispune solutie legala, dar solutia legala poate fi si achitarea pentru legitima aparare sau stare de necesitate.


Observ doua mentiuni a starii de necesitate; putem concluziona ca aceasta stare de necesitate, existenta ei urmand a fi stabilita de autoritatile competente, poate absolvi un individ de o crima comisa intr-un efort de a proteja un alt individ?



Răspuns la discuția Crima pentru a proteja
Multumesc pentru primele raspunsuri.

Dupa cum de-altfel si asteptam, primele doua opinii sunt contradictorii. Sunt curios cum va evolua pozitia urmatorilor posibili participanti la discutie.
Intrebarea mea are legatura cu dreptul international, unde intalnesc in mod constant o diviziune intre susinatorii suveranitatii si cei ai drepturilor omului. Mai exact, daca este legal pentru o tara sa intervina in alta pentru a proteja civili supusi unor atrocitati (ex. interventia din Libia 2011). Nu vreau raspuns la aceasta intrebare pentru ca deja il stiu; in schimb sunt curios ce imi raspundeti la urmatoriul scenariu.

Treci prin fata unei case si auzi urlete de durere; in prima faza sesizezi autoritatile dar acestea nu fac nimic. In urmatoarea zi vezi pe geamul casei cum o crima este pe cale sa aiba loc.Decizi sa intri in casa omului si intr-un efort de a proteja victima, ucizi atacatorul. Care va fi decizia justitiei legat de tine? Marturia vicimei ar fi importanta, dar daca victima ar deceda de-asemenea? Ai voie sa intri in casa cuiva, sa faci dreptate de unul singur daca autoritatile nu fac asta? Banuiesc ca este ilegal sa aplici legea in mod individual; dar putem cadea de acord ca este moral sa incerci sa ajuti. Te va trata justitia in mod diferit daca primesti legitimitatea societatii pentru fapta comisa? Sunt curios de parerile voastre despre un asemenea scenariu.
Din cate am citit, am inteles ca trebuie notificat biroul electoral care urmeaza sa decida asupra sanctiunilor. Dar probabil ca aveti dreptate, nu se aplica aceasta prevedere.
Conform Art. 64 din legea 115/2015, campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor. Dar ce se intampla daca se incalca aceasta prevdere?

Art. 64
Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si se incheie in ziua de sambata care preceda data alegerilor, la ora 7,00.