avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Activitate alexdobree

Activitate alexdobree

Buna ziua!

Va supun atentiei urmatoarea speta:
- un functionar public isi depune demisia si respecta termenul de preaviz. Primeste decizia de incetare a raportului de serviciu numai ca data de incetare mentionata in decizie este anterioara ultimei zile de preaviz, respectiv ultimei zile de munca. In acest caz, functionarul in cauza ar trebui sa respecte termenul de preaviz de 30 de zile prevazut in Legea nr. 188 sau sa se conformeze deciziei de incetare in cuprinsul careia este mentionata o data anterioara ultimei zile de preaviz? Cum ar trebui procedat corect in aceasta situatie?

Multumesc pentru clarificari!
In acest caz, daca se ia decizia destituirii, cum se aplica efectiv aceasta din moment ce persoana nu mai are calitatea de angajat. Se emite o decizie de destituire retroactiva? Cum isi produce acesta efectele? Cum poti destitui pe cineva caruia i-a incetat raportul de serviciu?
Multumesc pentru rapsunsul prompt!

In cazul in care este sesizata comisia de disciplina mai poate fi aplicata sanctiunea din moment ce expira preavizul? Functionarul public in cauza trebuie sa fie instiintat cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de audiere, iar in speta prezentata preavizul expira si persoana respectiva nu mai are calitatea de angajat al institutiei. Sanctiunile disciplinare pot fi aplicate persoanelor care nu mai au calitatea de angajat? In plus, stiu ca raportul de serviciu nu poate fi suspendat pentru absente nemotivate, deci preavizul nu poate fi suspendat.
Buna seara!

Va prezint urmatoarea speta:

-un functionar public isi depune demisia si respecta termenul de preaviz cu exceptia ultimei zile. In cazul in care functionarul public absenteaza nemotivat in ultima zi de preaviz mai poate fi sanctionat disciplinar?

Stiu ca sanctionarea disciplinara se face numai de catre comisia de disciplina. Conform HG 1344/2007este necesar ca functionarul public in cauza sa fie instiintat cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de audiere.
In speta prezentata, mai exista vreo posibilitate de a sanctiona functionarul public in conditiile in care expira termenul de preaviz?

Multumesc anticipat pentru clarificari!
Buna seara!

As dori sa va pun cateva intrebari despre cum ar trebui sa procedez in cazul demisiei si despre pasii pe care ar trebui sa-i parcurg astfel incat sa respect prevederile Legii 188.
1) In Legea 188 este mentionat ca demisia trebuie adresata conducatorului institutiei. In acest caz cum ar trebui sa procedez pentru a inregistra demisa?
Demisia trebuie inregistrata la registratura generala a institutiei sau in registrul cabinetului conducatorului institutiei ?
2) Demisia trebuie intocmita in doua exemplare dintre care unul cu numarul de inregistrare trebuie sa ramana la mine pentru a avea dovada depunerii acesteia? Sau trebuie intocmita intr-un singur exemplar dupa care obtin o copie a acesteia care contine numarul de inregistrare?

Sper ca ma puteti lamuri!
Multumesc!
Buna seara!
As dori sa-mi clarificati si mie, daca se poate, urmatorul aspect.
In cazul in care particip si reusesc sa castig concursul pentru ocuparea unei functii publice organizat conform Legii 188/1999 si a HG 611/2008, am posibilitatea ca dupa afisarea rezultatelor finale (proba scrisa si interviu) sa renunt la numirea pe post? Voi fi numit automat in acea functie publica desi nu-mi mai doresc sa ocup acel post? As putea sa fac o cerere prin care sa informez conducerea institutiei care a organizat concursul ca nu mai pot ocupa postul respectiv?
Stiu ca sunt intrebari ciudate, dar chiar am nevoie de o clarificare.
Multumesc!
Buna ziua!

As dori sa stiu daca o persoana care detine deja o functie publica (este functionar public) in cadrul unei institutii publice poate participa la un concurs de recrutare organizat de alta institutie publica.

Potrivit unei decizii a ICCJ din 2009, un functionar public nu poate participa la un concurs de recrutare, desi in niciun act anormativ nu este prevazut explicit aceasta interdictie.

Extras din decizia ICCJ: "nu poate fi acceptata ideea ca la un concurs de recrutare, care presupune intrarea in corpul functionarilor publici, sa poata participa persoane care indeplinesc functie publica, care sunt functionari publici".
Link-urile catre decizia ICCJ sunt urmatoarele: [ link extern ] /
sau
[ link extern ]

Multumesc!

Buna ziua!
As dori sa stiu ce se intelege prin sintagma "vechime in specialitatea studiilor".
Mentionez ca am absolvit stiinte economice si lucrez de 2 ani in administratia publica pe un post de consilier pentru care sunt necesare numai studii superioare (nu studii superioare economice) .
Cei doi ani lucrati mi se recunosc ca vechime in specialitatea studiilor? (adica stiinte ecconomice)
Imi doresc sa candidez pe un alt post din administratie (consilier asistent) pentru care se cer la studii stiinte economice si 1 an de vechime in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice. Nu stiu daca ma incadrez din moment ce pentru actualul post nu sunt necesare decat studii superioare.
Multumesc anticipat!