avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Sanctionare functionar public in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Sanctionare functionar public in perioada de preaviz

Buna seara!

Va prezint urmatoarea speta:

-un functionar public isi depune demisia si respecta termenul de preaviz cu exceptia ultimei zile. In cazul in care functionarul public absenteaza nemotivat in ultima zi de preaviz mai poate fi sanctionat disciplinar?

Stiu ca sanctionarea disciplinara se face numai de catre comisia de disciplina. Conform HG 1344/2007este necesar ca functionarul public in cauza sa fie instiintat cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de audiere.
In speta prezentata, mai exista vreo posibilitate de a sanctiona functionarul public in conditiile in care expira termenul de preaviz?

Multumesc anticipat pentru clarificari!
Ultima modificare: Marți, 1 August 2017
alexdobree, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:38, 1 August 2017
Este mai mare daraua decat ocaua ... pentru o zi nemotivata , cred ca se va renunta la sesizarea comisiei de disciplina, insa este posibil sa fie convocata.
Multumesc pentru rapsunsul prompt!

In cazul in care este sesizata comisia de disciplina mai poate fi aplicata sanctiunea din moment ce expira preavizul? Functionarul public in cauza trebuie sa fie instiintat cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de audiere, iar in speta prezentata preavizul expira si persoana respectiva nu mai are calitatea de angajat al institutiei. Sanctiunile disciplinare pot fi aplicate persoanelor care nu mai au calitatea de angajat? In plus, stiu ca raportul de serviciu nu poate fi suspendat pentru absente nemotivate, deci preavizul nu poate fi suspendat.
Sanctiunea se aplica pentru perioada cand persoana in cauza avea calitatea de salariat.

Sancţiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 1 an de la data sesizării comisiei de disciplină cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare.
In acest caz, daca se ia decizia destituirii, cum se aplica efectiv aceasta din moment ce persoana nu mai are calitatea de angajat. Se emite o decizie de destituire retroactiva? Cum isi produce acesta efectele? Cum poti destitui pe cineva caruia i-a incetat raportul de serviciu?
Pentru o absenta nemotivata, este cam absurd sa se decida destituirea din functie .

Teoretic este posibila si v-am mai spus sanctiunea nu este pentru perioada dupa incetare ci pentru perioada anterioara.

Legea 188/1999 prevede ca, sancţiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 1 an de la data sesizării comisiei de disciplină cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comisie disciplina katap katap In aprilie 2019 am avut o altercatie verbala cu un functionar public al Directiei san vet Vaslui intr un birou al institutiei , in calitate de agent economic ... (vezi toată discuția)
Destituirea din functia publica mariana c mariana c Cum se poate solicita desfacerea contractului de munca al unui functionar public? Este vorba de o femeie care in timpul orelor de servici se culca cu sotul ... (vezi toată discuția)
Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)