avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa''
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa''

buna.

Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema:
sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat disciplinar (prin mustrare scrisa ).

sanctiunea vine in urma unei reclamatii verbale a unui cetatean care sustine ca i-am furnizat informatii (verbale) gresite in legatura cu o procedura .

intrebarea mea este daca se poate face o mustrare scrisa(referat) pe baza unei reclamatii verbale ,fara ca sa fiu audiata in aceasta problema si fara sa fie cazul examinat de o comisise disciplinara.

Eu asa am retinut ca la functionarii publici inainte de o asemenea mustrare se face o ancheta de o comisie disciplinara ,in cazul meu nu sa procedat asa nici macar nu stiam ce mi se pregateste pana nu am primit fizic documentul.

este legal cea ce mi sa intamplat ?
daca nu unde pot ataca aceasta dispozitie(mustrare)?
Pot avea castig de cauza in cazul in care ma adresez instantei?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: An6ra , utilizator 18:55, 24 Iunie 2012
Nope, acesta este textul de lege aplicabil:

LEGE nr. 188 din 8 decembrie 1999 privind Statutul funcţionarilor publici
ART. 77
(1) Încălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.
(2) Constituie abateri disciplinare următoarele fapte:
a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b) neglijenţa repetată în rezolvarea lucrărilor;
c) absenţe nemotivate de la serviciu;
d) nerespectarea în mod repetat a programului de lucru;
e) intervenţiile sau stăruinţele pentru soluţionarea unor cereri în afara cadrului legal;
f) nerespectarea secretului profesional sau a confidenţialităţii lucrărilor cu acest caracter;
g) manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) desfăşurarea în timpul programului de lucru a unor activităţi cu caracter politic;
i) refuzul de a îndeplini atribuţiile de serviciu;
j) încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii stabilite prin lege pentru funcţionarii publici;
k) alte fapte prevăzute ca abateri disciplinare în actele normative din domeniul funcţiei publice şi funcţionarilor publici.
(3) Sancţiunile disciplinare sunt:
a) mustrare scrisă;
b) diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioadă de până la 3 luni;
c) suspendarea dreptului de avansare în gradele de salarizare sau, după caz, de promovare în funcţia publică pe o perioadă de la 1 la 3 ani;
d) retrogradarea în funcţia publică pe o perioadă de până la un an.
e) destituirea din funcţia publică.
(4) La individualizarea sancţiunii disciplinare se va ţine seama de cauzele şi gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârşită, gradul de vinovăţie şi consecinţele abaterii, comportarea generală în timpul serviciului a funcţionarului public, precum şi de existenţa în antecedentele acestuia a altor sancţiuni disciplinare care nu au fost radiate în condiţiile prezentei legi.
(5) Sancţiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 1 an de la data sesizării comisiei de disciplină cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare.
(6) În cazul în care fapta funcţionarului public a fost sesizată ca abatere disciplinară şi ca infracţiune, procedura angajării răspunderii disciplinare se suspendă până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau până la data la care instanţa judecătorească dispune achitarea sau încetarea procesului penal.
(7) Pe perioada cercetării administrative, în situaţia în care funcţionarul public care a săvârşit o abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice are obligaţia de a interzice accesul acestuia la documentele care pot influenţa cercetarea sau, după caz, de a dispune mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri a autorităţii ori instituţiei publice.
ART. 78
(1) Sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.
deci sa inteleg : conform legislatiei in vigoare un functionar public poate fi avertizat in scris fara nici o ancheta prealabila de catre angajator.

corect?

oriunde as contesta aceasta avertizare nu as avea castig de cauza?
In mod cert puteti contesta aceasta masura,dar nu prin prisma neefectuarii de catre angajator a cercetarii disciplinare.Puteti contesta aceasta sanctiune ca fiind netemeinica.In acest sens puteti depune la tribunal contestatie impotriva acestei sanctiuni.
sansele de castig cred ca sunt minime avand in vedere natura reclamatiei(verbale) si faptul ca vor fi fata in fata declaratia unui simplu angajat ,versus decizia unei institutii in frunte cu directorarea ei .
andymaurul a scris:
In mod cert puteti contesta aceasta masura,dar nu prin prisma neefectuarii de catre angajator a cercetarii disciplinare.Puteti contesta aceasta sanctiune ca fiind netemeinica.In acest sens puteti depune la tribunal contestatie impotriva acestei sanctiuni.

Va rog sa precizati temeiul legal al sustinerilor dvs.

Alte discuții în legătură

Mustrare scrisa acordata functionarului public ciancu ciancu As dori sa-mi spuneti daca pentru aplicarea sancţiunii cu Musatrare scrisă a unui functionar public este necesara cercetarea prealabilă a fapteisavârşite ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina functionari publici birsany birsany buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota ... (vezi toată discuția)
Mustrare scrisa ciancu ciancu Vă rog să mă ajutați cu părerea dumneavoastră... În speță, un funcționar public a fost sancționat cu mustrare scrisă ... (vezi toată discuția)