buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota interna prin care se cereau explicatii privind lipsa de la serviciu si raspunsul justificativ al persoanei privind absentele.S-a cerut comisiei sa ia masurile necesare.Va rog sa-mi spuneti daca comisia de disciplina poate declansa cercetarea disciplinara si poate propune ca sanctiune "mustrarea scrisa" avand in vedere ca in Lg.188/1999 mustrarea scrisa se poate da de catre conducatorul institutiei ,iar celelalte sanctiuni la propunerea comisiei de disciplina(de la b-e).De asemenea in Hot 1344 se prevede ca declansarea cercetarii administrative este obligatorie pentru sanctiunile prevazute la art.77 b-e Lg.188 sau daca a fost data mustrare scrisa si aceasta este contesta.Pun aceaste intrebare deoarece nu a fost data mustrare scrisa de catre persoana care avea aceasta posibilitate, ci a fost sesizata direct comisia de disciplina.Va multumesc.
H.G. nr. 1344/2007
" ART. 23
(1) Comisia de disciplină îndeplineşte următoarele atribuţii funcţionale:
a) efectuează procedura de cercetare administrativă a faptei sesizate ca abatere disciplinară; b) propune sancţiunea disciplinară aplicabilă sau, după caz, propune clasarea sesizării în condiţiile prezentei hotărâri, cu votul majorităţii membrilor comisiei; c) propune menţinerea sau anularea sancţiunii disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, în cazul în care aceasta a fost contestată la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice.
(2) Contestaţia cu privire la sancţiunea disciplinară aplicată potrivit art. 77 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 188/1999, republicată, se depune în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării actului administrativ prin care aceasta a fost aplicată.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) conducătorul autorităţii sau instituţiei publice sesizează comisia de disciplină în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării contestaţiei. În acest caz, comisia de disciplină este competentă să verifice dacă sancţiunea disciplinară a fost aplicată cu respectarea prevederilor art. 78 alin. (3) din Legea nr. 188/1999, republicată."
Deci, comisia de disciplina nu poate propune aplicarea sanctiunii " mustrare scrisa".
Pe de alta parte, in functie de gravitatea abaterii, si de sanctiunea propusa, mai este si posibilitatea ca, motivat, primarul sa dispuna aplicarea altei sanctiuni disciplinare decat cea propusa de comisia de disciplina
"ART. 50
(1) În termen de 10 zile calendaristice de la data primirii raportului comisiei de disciplină, persoana care are competenţa legală de a aplica sancţiunea disciplinară va emite actul administrativ de sancţionare.
(2) În cazul în care persoana care are competenţa legală de a aplica sancţiunea disciplinară aplică o altă sancţiune decât cea propusă de comisia de disciplină, are obligaţia de a motiva această decizie." :)