avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... sanctionare disciplinara functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

sanctionare disciplinara functionari publici

Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii publice, in urma propunerii comisiei de disciplina? Precizez ca sanctiunea disciplinara propusa de comisia de disciplina este mustrare scrisa. De asemenea, care este instanta de contencios administrativ competenta sa solutioneze o astfel de contestatie, cumva tribunalul in raza teritoriala a caruia se afla domiciliul functionarului public sanctionat?
Am constatat ca la art. 23 alin. 1 litera c) din H.G. nr. 1344/2007, se mentioneaza ca, comisia de disciplina propune mentinerea sau anularea sanctiunii disciplinare prevazute la art. 77 alin. 3 litera a) din Legea nr. 188/1999 (Statutul functionarilor publici), in cazul in care aceasta a fost contestata la conducatorul autoritatii sau institutiei publice. Nu inteleg, cum vine asta, adica dupa ce conducatorul institutiei aplica o mustrare scrisa ca urmare a propunerii comisiei de disciplina, tot comisia de disciplina propune mentinerea sau anularea acestei mustrari scrise?
Am de asemenea o alta nelamurire, mai precis contestarea deciziei prin care se aplica o mustrare scrisa se face cu plangere prealabila sau fara plangere prealabila. Nici in Legea 188/1999 si nici in HG 1344/2007 nu se precizeaza exact daca in acest caz este sau nu este nevoie de plangere prealabila. Nicaieri nu se mentioneaza daca este sau nu este nevoie de plangere prealabila in acest sens? Am gasit spete in care instentele au apreciat ca nu este nevoie de plangere prelabila si altele unde au apreciat ca este nevoie de plangere prealabila. Care este de fapt calea corecta de atac, cu sau fara plangere prealabila? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:29, 21 Martie 2013
Art. 80 din Legea nr.188/1999 : Funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea aplicată se poate adresa instanţei de contencios administrativ, solicitând anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare.

Art. 7 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prevede că, înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, (...) revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
Termenul de introducere a acţiunii în contencios administrativ este, de asemenea statuat prin Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, art. 11 alin. 1, de unde rezultă că cererile prin care se solicită anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare se pot introduce în 6 luni de la data comunicării deciziei motivate prin care şeful ierarhic superior celui care a aplicat sancţiunea se pronunţă asupra contestaţiei functionarului sancţionat sau de la data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii

Întrucât legea specială nu prevede dispoziţii speciale cu privire la termenul de sesizare sau instanţa competentă, material sau teritorial, apreciem că devin incidente dispoziţiile dreptului comun în materie.

Insa înainte de a vă adresa instanţei de contencios administrativ, trebuie să parcurgeţi procedura prealabilă prevăzută la art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.
Potrivit art. 51 din HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină, funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea disciplinară aplicată o poate contesta, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ competentă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de sancþionare cu mustrare scrisã - termen de contestare iuriana iuriana Aş dori sa-mi spuneţi care este termenul de contestare a unei decizii de sancţionare cu Mustrare scrisa a unui funcţionar public (vezi toată discuția)
Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)
Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)