Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin al ministrului unui functionar public ?
Ma intereseaza in mod deosebit textul de lege care stabileste acest termen.
Art. 80 din Legea nr.188/1999 : Funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea aplicată se poate adresa instanţei de contencios administrativ, solicitând anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare.
Art. 7 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ prevede că, înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, (...) revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
Termenul de introducere a acţiunii în contencios administrativ este, de asemenea statuat prin Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, art. 11 alin. 1, de unde rezultă că cererile prin care se solicită anularea sau modificarea, după caz, a ordinului sau dispoziţiei de sancţionare se pot introduce în 6 luni de la data comunicării deciziei motivate prin care şeful ierarhic superior celui care a aplicat sancţiunea se pronunţă asupra contestaţiei functionarului sancţionat sau de la data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii
Întrucât legea specială nu prevede dispoziţii speciale cu privire la termenul de sesizare sau instanţa competentă, material sau teritorial, apreciem că devin incidente dispoziţiile dreptului comun în materie.
Multumesc pentru raspuns. In speta nu e neaparat vorba de un politist, insa rationamentul pe care mergeti este cel pe care l-am abordat si eu. Intr-adevar in nici in L 118/1999 si nici in HG 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina nu se precizeaza vreun termen de contestare
.
Avand in vedere ca actul de sanctionare din speta noastra (ordinul ministrului) reprezinta un act administrativ, termenul de contestare si caile de contestare nu pot fi decat cele avut in vedere de art. 7 (1) si art. 11 (1) L 554/2004.
In ordinul de sanctionare pe care il avem insa se mentioneaza ca acesta poate fi contestat in termen de 30 de zile la Curtea de Apel (nu la emitent). Evident ca nu suntem tinuti de mentiunile inexacte din ordin ci de prevederile legale, insa m-am gandit ca poate exista niste termene speciale re: termen contestare sanctiune disciplinara functionar public.
Nu exista reglementari speciale privind termenul de contestare .. insa daca tinem cont de prevederile art.117 din Legea nr.188/1999 - dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu reglementările de drept comun civile, administrative sau penale, după caz, în măsura în care nu contravin legislaţiei specifice funcţiei publice - , atunci putem spune ca termenul de contestare a unei decizii de sanctionare este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei .. in acest sens, decizia se va ataca direct la instanta de contencios administrativ.
Părerea mea este că trebuie, înainte de a vă adresa instanţei de contencios administrativ, să parcurgeţi procedura prealabilă prevăzută la art. 7 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ. Potrivit art. 51 din HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină, funcţionarul public nemulţumit de sancţiunea disciplinară aplicată o poate contesta, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ competentă. Întrucât nu există termene şi condiţii prevăzute în legislaţia specifică funcţiei publice, devin aplicabile dispoziţiile Legii nr. 554/2004.