avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Temeiul legal al termenului de contestare a ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public

Buna ziua,

Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin al ministrului unui functionar public ?

Ma intereseaza in mod deosebit textul de lege care stabileste acest termen.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cezar augustin Dinu , Avocat 17:49, 24 Ianuarie 2013
@freeelis

Eu nu văd o contradicție. Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici este norma-cadru în materia funcţiei publice. HG nr. 1344/2007 este prevedere specială în raport cu dispozițiile Legii nr. 188/1999 și, ca orice prevedere cu caracter special, se aplică întotdeauna cu întâietate.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Exista .. Legea prevede o actiune directa la instanta de contencios administrativ , pe cand HG prevede ca , decizia se poate contesta, în condiţiile legii, la instanţa de contencios administrativ competentă .. ceea ce, d.p.m..d.v., inseamna procedura prealabila si apoi actiunea in instanta.

Am vazu jurisprudenta in ambele sensuri ... nici nu stiu ce sa mai cred ????

freeelis a scris:
Exista .. Legea prevede o actiune directa la instanta de contencios administrativ , pe cand HG prevede ca , decizia se poate contesta, în condiţiile legii,
................

:) Eu am spus că nu există contradicţie în sensul arătat în mesajul meu, şi anume că între norma-cadru şi norma specială nu poate exista contradicţie.
decizia de santionare, este act administrativ, si se ataca, in conformitate cu prevederile legii nr.554/2004- legea contenciosului administrativ. deci, procedura prealabila, este obligatorie.pe de alta parte...tot act administrativ este si o decizie referitoare la un functionar contractual....si unele instante, se pronunta asupra suspendarii deciziei pana la solutionarea cauzei pe fond...altele, se spala pe maini ca Pilat din Pont, si spun ca este strict treaba tribunalului muncii.... :)
o mica "capcana" semantica! avem o speta asemanatoare: functionar public din domeniul penitenciar, sanctionat diciplinar.
Art.73 din legea293/2004 prevede ca "functionarul public cu statut special nemultumit de sanctiunea aplicata se poate adresa instantei de judecata competente, potrivit legii"
competenta materiala - instanta de judecata, iar art.7 din Legea 554/2004 ma obliga la procedura prealabila la autoritatea ierarhic superioara.
competenta functionala - contencios administrativ (dupa raspunsul autoritatii ierarhice)
termen de contestare - la instanta - 6 luni de la luarea la cunostinta a deciziei de sanctionare. dar dupa ce s-a facut plangere la autoritatea ierarhic superioara in 30 de zile de la luarea la cunostitna. Deci..intre 60 de zile si 6 luni de la momentul primirii sanctiunii
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
Cezar augustin Dinu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare disciplinara functionari publici costache80 costache80 Va rog sa-mi spuneti care este termenul in care se poate contesta o sanctiune disciplinara aplicata unui functionar public de conducatorul unei institutii ... (vezi toată discuția)
Decizie de sancþionare cu mustrare scrisã - termen de contestare iuriana iuriana Aş dori sa-mi spuneţi care este termenul de contestare a unei decizii de sancţionare cu Mustrare scrisa a unui funcţionar public (vezi toată discuția)
Exceptia lipsei procedurii prealabile DIA63 DIA63 Sunt functionar public si am fost sanctionat disciplinar,am primit decizia de sanctionare in care era trecut termenul de 30 de zile in vederea contestarii la ... (vezi toată discuția)