avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Mustrare scrisa
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Mustrare scrisa

Vă rog să mă ajutați cu părerea dumneavoastră... În speță, un funcționar public a fost sancționat cu mustrare scrisă emițându-i-se decizie de sancționare la data de 14 nov,2012. Funcționarul public sancționat a solicitat însă pe data de 13 nov 2012 3 zile de concediu rămas neefectuat din anul 2011 fără a solicita însă și viza serviciului de resurse umane (care este obligatorie și care confirma zilele de concediu care sunt solicitate) . Cererea de concediu a fost lasata la secretariat fără a aștepta aprobarea conducerii pentru aceste zile de concediu, salariatul plecând din instituție făra a avea confirmarea aprobării. În cele din urma cererea a fost aprobată . Cererea a primit număr de înregistrare pe data de 13nov 2012 cand a fost depusă și a ieșit de la mapă cu aprobarea la data de 14 nov 2012 . Totodată a ieșit de la mapă și decizia de sancțiune care a fost emisă pe data de 14 nov,2012. Serviciul resurse umane cand a redactat decizia de sancționare nu avea cunoștință de solicitarea salariatului( mai bine spus de intenția acestuia de a pleca 3 zile în concediu) pentru că acesta nu a solicitat și viza de la
resurse umane înainte de a depune cererea spre aproarea conducerii , așa cum este procedura în instituție. Suntem în litigiu cu funcționarul pulic în cauză și vă rog să-mi spuneți dacă decizia de sancționare poate fi anultă în instanță din acest considerent. Vă mulțumesc .
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:57, 10 Mai 2013
1. Sanctionarea nu se da asa dupa ureche !!!
2. Regulile acestea prin institutii nu pre sunt legale iar din moment ce e vorba de institutii publice atunci ar tebui ca totul sa se fac conform si expres legii.
Pentru mustrare trebuia intrunita comisia de disciplin , audierea functionarului si a celui care a sesizat , apoi se comunica in scris raportul comisiei catre conducatorul institutie care ulterior poate aplica sanctiune ce poate fi atacata in termen de 15 zile de la comunicare in instanta.
Din moment ce functionarul are dovada ca a depus cerere de concediu acesta nu mai avea obligatia de a umbla dupa nu stiu ce vize ce doar avea obligatia ca la sfarsitul programului sa intrebe la secretariat daca i-a foat aprobata cererea din data in care acesta a solicitat.
Eu unul zic ca se putea inchide ochii din moment ce nu a fost rea intentie. Dar ce sa faci asa sunt primariastia mai handicapati de felul lor pentru ca vor sa faci doar cum zic ei si cu asta basta. De castigat susta la suta castiga anularea mustrari deoarece acesta nu a lipsit mai mult de trei zile consecutiv de la locul de munca si credeti- ma ca va poate castiga usor .

Eu unul daca era primar ma multumea doar cu un avertismet verbal in prima faza daca acesta nu a mai avut in ultimul an alte abateri disciplinare si sanctiuni.
sanctiunea a fost aplicata conform legii, pentru cu totul alta prolema....parerea ceruta era despre emiterea deciziei in perioada in care era functioanrul publilc in concediu (3 zile) Sanctiunea afost aplicata pentru alta abatere, in conditiile Legii 188/1999 si HG 1344/2008(referitoare la comisia de disciplina). Si apoi ....daca nu ar fi obtinut aprobarea pentru cele 3 zile de concediu???
Ultima modificare: Luni, 6 Mai 2013
ciancu, utilizator
Ce motiv de nulitate a invocat functionarul respectiv?
Nu are cum sa intre sub apect de nulitate, intrucat data la care a fost eliberata decizia nu are nicio legatura cu faptul ca functionarul este sau nu la serviciu. Trebuie doar sa tineti cont de termenul de comunicare de 5 zile conf. Legii 188/1999.
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
Justitiarul711, utilizator
La ce articol din Legea nr.188/1999 este prevazut termenul de comunicare a deciziei de sanctionare ?

Alte discuții în legătură

Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina functionari publici birsany birsany buna ziua ! a fost sesizata comisia de disciplina de catre compartimentul resurse umane ca un functionar a lipsit 2 zile, fiind atasate la sesizare nota ... (vezi toată discuția)
Mustrare scrisa acordata functionarului public ciancu ciancu As dori sa-mi spuneti daca pentru aplicarea sancţiunii cu Musatrare scrisă a unui functionar public este necesara cercetarea prealabilă a fapteisavârşite ... (vezi toată discuția)