avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... mustrare scrisa acordata functionarului public
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

mustrare scrisa acordata functionarului public

As dori sa-mi spuneti daca pentru aplicarea sancţiunii cu Musatrare scrisă a unui functionar public este necesara cercetarea prealabilă a fapteisavârşite şi audierea funcţionarului public în cauză de catre comisia de disciplină........
Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 23 Noiembrie 2012
da. este obligatorie efectuarea unei cercetari prealabile. functionarul cercetat trebuie sa fie invitat la audiere, in caz de neprezentare cercetarea putand sa se faca si in lipsa acestuia.
Potrivit Legii nr.188/1999, art. 78 (1, sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) - mustrraea scrisa - se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.

Din textul de lege reiese ca pentru a se aplica o astfel de sanctiune nu se efectueaza cercetarea disciplinara ...
legea nr.188/1999
"Art.77
(3) Sancţiunile disciplinare sunt:
a) mustrare scrisă;
b) diminuarea drepturilor salariale cu 5 - 20% pe o perioadă de până la 3 luni;
c) suspendarea dreptului de avansare în gradele de salarizare sau, după caz, de promovare în funcţia publică pe o perioadă de la 1 la 3 ani;
d) retrogradarea în funcţia publică pe o perioadă de până la un an.
e) destituirea din funcţia publică.
ART. 78
(1) Sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.
(2) Sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b) - e) se aplică de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la propunerea comisiei de disciplină.
(3) Sancţiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât după cercetarea prealabilă a faptei săvârşite şi după audierea funcţionarului public. Audierea funcţionarului public trebuie consemnată în scris, sub sancţiunea nulităţii.
Refuzul funcţionarului public de a se prezenta la audieri sau de a semna o declaraţie privitoare la abaterile disciplinare care i se impută se consemnează într-un proces-verbal."
In toate cazurile, se va efectua o cercetare prealabila, consemnata in scris, si fp va fi audiat. :)
Este diferenta in ceea ce scrie in alin.1 si alin.2 ... pentru sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b) - e) , sanctiunea este aplicata la propunerea comisiei de disciplina ... pe cand pentru sancţiunea disciplinara prevăzuta la art. 77 alin. (3) lit.a , legea prevede ca se poate aplica direct...

HG nr.1344/2007:
Art. 30. - (1) Procedura cercetarii administrative este obligatorie pentru aplicarea sanctiunilor disciplinare prevazute la art. 77 alin. (3) lit. b)-e) din Legea nr. 188/1999, republicata, precum si in cazul in care sanctiunea disciplinara prevazuta la art. 77 alin. (3) lit. a) din acelasi act normativ a fost contestata la conducatorul autoritatii sau institutiei publice.
.............
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
corect... insa am vazut o speta, solutionata cu o hotarare judecatoreasca, prin care s-a anulat decizia de sanctionare cu mustrare scrisa, tocmai pentru ca nu s-a procedat anterior la audierea fp. :)

Alte discuții în legătură

Sanctionat disciplinar cu ''mustrare scrisa'' beneerika beneerika buna. Doresc sfatul dvs in legatura cu o problema: sunt functionar public si recent am primit o dispozitie prin care am fost anuntat ca sunt sanctionat ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni functionari pblici exprimar exprimar am primit o dispozitie prin care sunt sanctionat disciplinar conf.art.77,alin.3,lit.a din Legea 188/1999 pentu neindeplinirea prevederilor unei alte ... (vezi toată discuția)
Raport comisie de disciplina ukzspan ukzspan Buna ziua, Raportul privind sesizarea unui functionar public se poate contesta de catre seful institutiei in instanta, ce instanta are competenta de a ... (vezi toată discuția)