avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Activitate hello123

Activitate hello123

Buna ziua si multumiri anticipate pentru sfaturi.

Problema mea e urmatoarea:

Tata a decedat si vreau sa fac declaratie de renuntare la mostenire in favoarea mamei si a fratelui mei. Eu locuiesc in SUA. Notarul din Romania cu care lucreaza mama imi spune ca nu accepta apostila si trebuie sa fac declaratia asta musai la consulatul romanesc din State (care e f. departe si nu pot sa ajung, si cu 2 copii mici dupa mine).

E adevarat ca nu se accepta apostila pentru declaratia aceasta? Iata ce spune notarul:
"În ceea ce priveşte modalitatea de încheiere a actului, îmi pare rău, dar va trebui să mercegi la consulat sau la ambasadă să încheiaţi actul în formă autentică. Modalitatea care presupune apostilarea unui document, nu este în regulă, conform legii române, pentru a putea fi folosit la încheierea unor alte acte la notariat. Pentru alte instituţii, aşa cum aţi spus, este în regulă cu apostilă, dar la notariat, nu. "

si

" Legislaţia americană nu este conformă cu legislaţia română. În formă autentică înseamnă o anumită procedură, prevăzută de legislaţia română, pe care sistemul american nu o are. Chiar dacă aţi merge la un notar din sua, actul emis de acel notar nu ar putea fi folosit la procedura succesorală. Sistemul lor nu este unul autentic, ci cu legalizare de semnătură, ceea ce nu este în regulă pentru noi. Probabil dumneavoastră nu înţelegeţi prea multe din ce vă înşir eu aici (probabil aveţi o altă profesie). Trebuie neapărat încheiat acest act de o autoritate română, în speţă, consulatul român sau ambasada."