avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie de succesiune din SUA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie de succesiune din SUA

Buna ziua si multumiri anticipate pentru sfaturi.

Problema mea e urmatoarea:

Tata a decedat si vreau sa fac declaratie de renuntare la mostenire in favoarea mamei si a fratelui mei. Eu locuiesc in SUA. Notarul din Romania cu care lucreaza mama imi spune ca nu accepta apostila si trebuie sa fac declaratia asta musai la consulatul romanesc din State (care e f. departe si nu pot sa ajung, si cu 2 copii mici dupa mine).

E adevarat ca nu se accepta apostila pentru declaratia aceasta? Iata ce spune notarul:
"În ceea ce priveşte modalitatea de încheiere a actului, îmi pare rău, dar va trebui să mercegi la consulat sau la ambasadă să încheiaţi actul în formă autentică. Modalitatea care presupune apostilarea unui document, nu este în regulă, conform legii române, pentru a putea fi folosit la încheierea unor alte acte la notariat. Pentru alte instituţii, aşa cum aţi spus, este în regulă cu apostilă, dar la notariat, nu. "

si

" Legislaţia americană nu este conformă cu legislaţia română. În formă autentică înseamnă o anumită procedură, prevăzută de legislaţia română, pe care sistemul american nu o are. Chiar dacă aţi merge la un notar din sua, actul emis de acel notar nu ar putea fi folosit la procedura succesorală. Sistemul lor nu este unul autentic, ci cu legalizare de semnătură, ceea ce nu este în regulă pentru noi. Probabil dumneavoastră nu înţelegeţi prea multe din ce vă înşir eu aici (probabil aveţi o altă profesie). Trebuie neapărat încheiat acest act de o autoritate română, în speţă, consulatul român sau ambasada."
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2016
hello123, utilizator
Cel mai recent răspuns: cismasu , utilizator 23:39, 22 Ianuarie 2016
Nu apostila e problema, ci faptul că legea românească mai exact Codul Civil solicită forma autentică pentru declarația de renunțare art.1120 alin.2 Cod civil. Și e corect ce ați spus că în SUA aceste declarații se fac cu legalizare de semnătură, pentru că acolo notarii publice nu trebuie să aibă obligatoriu studii juridice. Diferența e că la inscrisurile în forma autentică notarul răspunde pentru conținutul actului, pe când în cazul documentelor cu legalizare de semnătură nu există această răspundere. Notarul public nu poate lua în considerare acele acte care emană de la autoritățile altui stat dacă semnăturile și sigiliile nu sunt supralegalizate sau apostilate. Deci toate actele trebuie supralegalizate/apostilate pentru a fi luate în considerare de notar, nu au de a face cu faptul că sunt autentice sau cu legalizare de semnătură.
Poate vă ajută...

DECIZIE nr. 195 din 31 martie 2015 a Curții Constituționale

[ link extern ]

În SUA semnătura trebuie legalizată la un public notary pentru a putea fi mai departe apostilată declarația. Se poate scrie direct în limba română, doar să găsiți un notar care cunoaște limba română. Mai departe, o trimiteți în România unde se pot urma procedurile în instanță în cazul în care nu reușiți la un notar român.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
cismasu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru ... alexandersone alexandersone Buna ziua, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea speta: - Este vorba despre o succesiune, unul dintre mostenitori se afla in ... (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Procura din strainatate vanzare imobil NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Doresc sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin programul ''Prima casa''. Vanzatorul imobilului a incheiat in ... (vezi toată discuția)