Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea speta:
- Este vorba despre o succesiune, unul dintre mostenitori se afla in SUA, acesta nu are pretentii. Acesta nu este de acord sa mearga la consulat fiind foarte departe.
Intrebare:
- Se poate face la un notar american apostila pentru procura de reprezentare si pentru declaratia de renuntare?
- Daca da, cum trebuie procedat ? Se redacteaza de catre notar in romania se trimite in romana si notarul american doar apostileaza documentul?
- Aveti idee daca este acceptat de catre notarul roman acest tip de document apostilat? Credeti ca as putea intampina dificultati?
Se face o procură pentru succesiune. Din ce știu, în SUA procurile care pot să fie folosite le fac avocații nu notarii (notary), deoarece aceștia din urmă nu au competențe juridice. Avocații sunt organizați și pot înregistra în registrele profesionale procura, care va fi apostilată.
În esență, notary-ul public american beneficiază doar de o autorizație din partea statului pentru a certifica autenticitatea și conformitatea semnăturilor de pe actele care îi sunt prezentate. În SUA, calitatea de notary public o au comercianții, manageri de farmacii, saloane de coafură etc., deci persoane fără competențe juridice în general. Întrebați la notariatul unde se dezbate succesiunea care ar fi forma acceptată/
De aceea, vă recomandăm să vă adresați Consulatului României din New York sau Ambasadei de la Washington pentru a realiza o astfel de procură. Ofițerul consular va înscrie atât procura cât și orice declarație ulterioară de revocare a acesteia în registrele digitale naționale. Comunicați rudei din SUA acest aspect și poate va accepta să meargă la consulat.
Daca se face declaratie de renuntare nu mai e nevoie de procura de reprezentare.
Problema este ca oricare dintre aceste doua acte trebuie incheiat in forma autentica. In SUA singurul stat al carui sistem de drept este de tip "civil law" este Louisiana. Deci numai in acest stat ( si in Puerto Rico) ar exista posibilitatea incheierii unui act in forma autentica recunoscuta in Romania. Altfel, actul trebuie incheiat in mod obligatoriu la consulat/ambasada.
In alte conditii, actul nu este valabil, chiar daca este apostilat.
Daca persoana respectiva locuieste intr-un stat din nordul SUA, poate ii este mai aproape Quebec / British Columbia.