Bună ziua,
Poate vă este de folos acest articol:
Moștenitor în străinătate: Când poți face procura pentru succesiune la notarul local și când trebuie să o faci la consulat
www.avocatnet.ro/articol_637...
Potrivit d-lui Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, declarația de acceptare poate fi dată la un notar local indiferent de țara unde e succesibilul:
Altfel,
Declarația de acceptare arată, totuși, numai că succesibilul și-a însușit calitatea de moștenitor. O procură care dă mai multe drepturi mandatarului este ”un act mai complex, cu conținut variabil” și poate fi întocmită la un notar din străinătate doar dacă decedatul era necăsătorit sau văduv și nu avea datorii: ”Astfel, uneori cuprinde, pe lângă acceptare, obligarea mandatarului de a întreprinde demersuri necesare obținerii probelor pentru dovedirea calității de moștenitor legal sau testamentar, stabilirea numărului moștenitorilor sau a componenței masei succesorale; această situație este aplicabilă în ipoteza în care autorul moștenirii era văduv sau necăsătorit, iar de pe urma lui au rămas doar bunuri și drepturi, nu și obligații. Și în acest caz, procura întocmită în forma locală poate fi luată în considerare.”, a mai explicat președintele UNNPR.
Răspunsul Președintelui UNNPR e atașat articolului, în caz că vreți să-l folosiți la vreun notariat.
Deci dacă persoana a cărei succesiune o dezbateți era necăsătorită/văduvă și nu avea datorii, ruda dvs. vă poate trimite o procură întocmită la orice notar din SUA - sigur că de preferat ar fi unul de drept civil - pe un model pe care să rugați notarul ales din România să vi-l dea.