avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem nevoie de o ...

Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem nevoie de o procura de la o ruda din SUA. Am fost la notar si ni s-a spus ca procura trebuie facuta doar la Ambasada sau Consulat unde pentru a ajunge persoana trebuie sa parcurga o distanta de cateva mii de km, avand probleme de sanatate si neputandu-se deplasa atat de mult. In tara nici atat. Am inteles ca s-ar putea face o procura si la un notar International, un fel de notar echivalent cu notarii nostri, notari care exista doar in trei state din SUA - Florida, Louisiana si Alabama.. Unul din state ar fi mai aproape de persoana. Stiti cumva daca ar fi acceptata o astfel de procura si sa imi indicati eventual si unde as putea gasi legea, dispozitia, nu stiu cum sa ii spun, care sa faca trimitere la acest accept in Romania? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anda2016 , utilizator 11:13, 1 Septembrie 2023
[ link extern ]

Am gasit acest articol. Pot fi acceptate de catre notarii din Romania argumentele puse in articol?
Ultima modificare: Miercuri, 30 August 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Poate vă este de folos acest articol:
Moștenitor în străinătate: Când poți face procura pentru succesiune la notarul local și când trebuie să o faci la consulat
www.avocatnet.ro/articol_637...

Potrivit d-lui Dumitru Viorel Mănescu, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, declarația de acceptare poate fi dată la un notar local indiferent de țara unde e succesibilul:
Altfel,
Declarația de acceptare arată, totuși, numai că succesibilul și-a însușit calitatea de moștenitor. O procură care dă mai multe drepturi mandatarului este ”un act mai complex, cu conținut variabil” și poate fi întocmită la un notar din străinătate doar dacă decedatul era necăsătorit sau văduv și nu avea datorii: ”Astfel, uneori cuprinde, pe lângă acceptare, obligarea mandatarului de a întreprinde demersuri necesare obținerii probelor pentru dovedirea calității de moștenitor legal sau testamentar, stabilirea numărului moștenitorilor sau a componenței masei succesorale; această situație este aplicabilă în ipoteza în care autorul moștenirii era văduv sau necăsătorit, iar de pe urma lui au rămas doar bunuri și drepturi, nu și obligații. Și în acest caz, procura întocmită în forma locală poate fi luată în considerare.”, a mai explicat președintele UNNPR.

Răspunsul Președintelui UNNPR e atașat articolului, în caz că vreți să-l folosiți la vreun notariat.

Deci dacă persoana a cărei succesiune o dezbateți era necăsătorită/văduvă și nu avea datorii, ruda dvs. vă poate trimite o procură întocmită la orice notar din SUA - sigur că de preferat ar fi unul de drept civil - pe un model pe care să rugați notarul ales din România să vi-l dea.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu "indiferent de tara". Scrie foarte clar ca in forma autentica. Iar in SUA nu exista forma autentica.
Fie vine in Romania personal, fie face procura la Ambasada sau Consulat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din articolul publicat pe site-ul notardebucuresti.ro :
„…în Statele Unite ale Americii (cu unele excepții, cum ar fi statul Florida unde anumiți notari au în competență instrumentarea de acte autentice17) procedura autentificării nu este recunoscută, iar pentru ca actul să fie considerat întocmit în ”forma autentică locală” este necesar ca notarul public să fie asistat de un lawyer, certificat de un notary public, apoi legalizat cu apostilă.18
În concluzie, în cazul în care procura a fost întocmită în state care nu cunosc notariatul de tip latin, poate fi utilizată la încheierea unui înscris în formă autentică, dacă ”a fost redactată cu asistarea unei persoane cu pregătire juridică, care poate atesta, sub sancțiunea prevăzută de legea proprie:
• Identitatea mandantului,
• Conținutul procurii,
• Semnătura mandantului,
• Data încheierii actului, arătând totodată că a obținut consimțământul mandantului înainte ca acesta să semneze.”19” (19-Culegere de practică notarială, Spețe comentate, vol.III, pag.430, editia 2016)

De asemenea, conform celor aratate in acelasi articol publicat pe site-ul notardebucuresti.ro :
“Cât privește posibilitatea verificării unei procuri întocmită în străinătate prin accesarea Registrului Național Notarial de Evidență a Procurilor și a Revocării acestora, deși notarul din statul care a instrumentat procura nu are obligația solicitării înregistrării acesteia în Registru, totuși acest lucru este posibil, înregistrarea fiind efectuată de către personalul CNARNN-INFONOT cu aprobarea prealabilă de către Comisia de Experți din cadrul autorității, fiind astfel asigurată publicitatea actului.29”
( 29-Culegere de practică notarială, Spețe comentate, vol.VII, pag.221, ed.2020)

Alte discuții în legătură

Procura din strainatate vanzare imobil NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Doresc sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin programul ''Prima casa''. Vanzatorul imobilului a incheiat in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru ... alexandersone alexandersone Buna ziua, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea speta: - Este vorba despre o succesiune, unul dintre mostenitori se afla in ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mostenire din sua necesita apostilare? silvestru_67 silvestru_67 Unchiul meu a murit acum 2 ani. Matusa supravietuitoare nu s-a ocupat de succesiune din motive de sanatate, pana de curand. Unchiul nu a avut bunuri altele ... (vezi toată discuția)