avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem nevoie de o ...

Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem nevoie de o procura de la o ruda din SUA. Am fost la notar si ni s-a spus ca procura trebuie facuta doar la Ambasada sau Consulat unde pentru a ajunge persoana trebuie sa parcurga o distanta de cateva mii de km, avand probleme de sanatate si neputandu-se deplasa atat de mult. In tara nici atat. Am inteles ca s-ar putea face o procura si la un notar International, un fel de notar echivalent cu notarii nostri, notari care exista doar in trei state din SUA - Florida, Louisiana si Alabama.. Unul din state ar fi mai aproape de persoana. Stiti cumva daca ar fi acceptata o astfel de procura si sa imi indicati eventual si unde as putea gasi legea, dispozitia, nu stiu cum sa ii spun, care sa faca trimitere la acest accept in Romania? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anda2016 , utilizator 11:13, 1 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

anda2016 a scris:

Intrebare teoretica
Daca se verifica informatiile privind :
1.posibilitatea incheierii unui act autentic (in speta, o procura) in SUA de catre un notar public “de drept civil “(„civil law notary”), notar care să aibă competenţele, atribuţiile, puterea publică şi răspunderea specifice unui notar latin, şi ca atare să poată autentifica documente” ( citat din raspunsul doamnei Raluca din data de 3 aprilie 2017),
2.posibilitatea inscrierii acestei procuri in RNNEPR, dupa apostilarea si traducerea procurii apostilate, înregistrarea fiind efectuată de către personalul CNARNN-INFONOT cu aprobarea prealabilă de către Comisia de Experți din cadrul autorității,
Notarul public caruia i se prezinta o asemenea procura si care, in urma interogarii RNNEPR , primeste de la INFONOT confirmarea faptului ca procura este inregistrata si nu a fost revocata, poate refuza instrumentarea actului/procedurii solicitate?

Pentru dezlegarea spetei in discutie, ar putea notarul care instrumenteaza dosarul succesoral sa redacteze un model de procura astfel incat aceasta sa cuprinda toate mandatele necesare dezbaterii succesiunii si incheierii tuturor actelor ulterioare solicitate de catre mostenitori, pe baza acordului acestora?
Daca raspunsul este afirmativ, in speta prezentata de catre utilizatorul sonia64, avand modelul procurii, mandantul se deplaseaza in Florida unde solicita autentificarea procurii si apostilarea acesteia, apoi trimite procura apostilata in Romania si mandatarul solicita traducerea acesteia cu legalizarea semnaturii traducatorului.
Dupa toate acestea, mandatarul se adreseaza Comisiei de Experti din cadrul CNARNN-INFONOT si solicita inscrierea procurii in RNNEPR.
Exista impedimente in practica pentru acest “scenariu” care, in teorie, pare posibil si legal? Care ar fi acelea?



Da. Apostila nu suplineste cerinta formei autentice.
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2023
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna Raluca,
multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat!

Ipoteza pe care am prezentat-o nu se referea la o procura intocmita de notary public din SUA la care se aplica apostila, ci la o procura autentica apostilata.
Cand m-am referit la impedimente din practica, m-am gandit ca este posibil ca dumneavoastra sa aveti cunostinta despre existanta/inexistenta acelei Comisii de Experti din cadrul CNARNN-INFONOT si despre procedura de inscriere a unei procuri autentice provenite din alt stat, din informarile pe care le primiti in cadrul organizatiei din care faceti parte(UNNPR).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura din strainatate vanzare imobil NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Doresc sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin programul ''Prima casa''. Vanzatorul imobilului a incheiat in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru ... alexandersone alexandersone Buna ziua, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea speta: - Este vorba despre o succesiune, unul dintre mostenitori se afla in ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mostenire din sua necesita apostilare? silvestru_67 silvestru_67 Unchiul meu a murit acum 2 ani. Matusa supravietuitoare nu s-a ocupat de succesiune din motive de sanatate, pana de curand. Unchiul nu a avut bunuri altele ... (vezi toată discuția)