Dreptul salariatelor la concediul de maternitate este prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, condiţiile de bază fiind ca acestea să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre şi să fi cotizat cel puţin o lună în ultimul an la sistemul public de sănătate.
Salariatele care nu mai sunt asigurate din motive neimputabile lor pot să beneficieze de concediul de maternitate dacă nasc în termen de nouă luni de la pierderea efectivă a calităţii de asigurat.
Deci daca nu ati cotizat cel putin o luna pentru a beneficia de concediu de maternitate, cu atat mai putin nu beneficiati de CCC.
Buna ziua! Sunt asociat unic si administrator la un SRL-D, care devine saptamana viitoare SRL. La 1 martie, intru in concediu prenatal si as dori sa stiu care este cea mai buna varianta pentru a-mi suspenda activitatea ca administrator si pentru a nu mai incasa dividente mai mari de 3000lei pe an, pentru a nu pierde indemnizatia de crestere copil. Mentionez ca sotul meu este angajat la firma cu 2 ore, dar nu poate prelua firma 100%. Multumesc anticipat!