avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Activitate gekura

Activitate gekura

Buna ziua,

Va rog sa-mi transmiteti daca este in regula ca eu, persoana fizica, sa iau un spatiu de la o alta persoana fizica printr-un contract de comodat cu folosinta gratuita (doar intretinere, plata utilitati, etc.), iar apoi eu, persoana fizica, sa-l inchiriez cu contract de inchiriere declarat la ANAF catre o persoana juridica al carei administrator sunt tot eu?
Ce imi vor cere cei de la ANAF pentru acest contract de inchiriere, avand in vedere ca eu nu sunt proprietarul?

Multumesc,
Am fost la Primaria Iasi si mi-au spus ca singura Judecatorie din Romania care solicita ca apartamentele sa fie intabulate sau transcrise pentru infiintarea asociatiei de proprietari este din Iasi.
Asa ca ... am de chinuit vecinii.
- Am fost astazi la Serviciul Asociatii de Proprietari de la Primarie si mi-au spus acelasi lucru, ca apartamentele ar trebui intabulate (50%+1). Dar au zis ca nu fac ei dosarul, este un judecator delegat la Finante si acolo sa intreb daca sunt "portite". Inca nu am ajuns la el.

- Cu sediul nu am stabilit inca, ar putea sa fie un spatiu comun, ca de exemplu uscatorul? Ce documente ar trebui ?
Adriantot a scris:

- In fiecare din aceste 3 dosare trebuie sa introduceti si cate o copie a actului de proprietate al fiecarui apartament. Actul de proprietare poate fi cu intabulare la OCPI sau cu transcriere la vechiul registru de inscriptiuni si transcriptiuni. Sunt valabile si unele si altele.

- dovada sediului asociatiei

- In bloc cei ce au luat apartamentele acum 40 de ani, blocul fiind din 1976, au un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate si un titlu de proprietate. Nu au apartamentele intabulate sau transcrise.
Trebuie intabulate apartamentele, adica sa pun oameni in varsta sa scoata bani si sa umble dupa hartii?
Sau sunt alte solutii de infiintare a asociatiei?

- Ce inseamna dovada sediului asociatiei ?

Multumesc,
Am fost la o societate care se ocupa cu administrarea asociatilor de proprietari si mi-au dat niste documente de semnat pentru infiintarea asociatiei:
- Proces verbal in vederea constituirii Asociatiei de Proprietari;
- Acord colectiv de asociere
- Acord individual de asociere - in 3 exemplare
si mi-au spus ca in spatele fiecarui acord individual trebuie pus copie dupa contractul de vanzare cumparare si actul de intabulare al apartamentului sau mai este o varianta in care pe contract mai este o stampila cu "transcris".
Asta pentru cei 50%+1.
Buna ziua,

Sunt intr-un bloc ce face parte dintr-o asociatie de proprietari de care dorim sa ne separam.
Pentru infiintare, in afara de pasii pe care i-am gasit pe site, am inteles ca trebuie acordul a 50%+1, dar sa aiba apartamentele intabulate, trecute la cadastru.
La noi in bloc suntem 43 de apartamente, iar ca intabulari avem doar 14.
Se poate infiinta asociatia fara sa fie apartamentele intabulate ?

Multumesc,
Răspuns la discuția Chirii spatii comune locatari
Multumesc de raspuns.

Cum as putea face, legal, ca acesti bani sa fie gestionati de 3 persoane din blocul respectiv ?

Ma gandesc la deschiderea unui cont separat de catre Asociatie din care banii sa poata fi cheltuiti, cu acte, bineinteles, doar de locatarii blocului, fara ca cei din asociatie sa aiba dreptul de retragere, dar nici sa nu ne puna piedica la a retrage noi. Pentru ca cei de la Asociatie stiu destule manevre sa faca banii pierduti, leu cu leu.

Pana acum Asociatia imputernicea o persoana fizica sa administreze acesti bani, iar contul era deschis pe persoana fizica cu inca doua persoane pe langa. Nu stiu cat de legal este, ar fi mai simplu.
1. Va rog sa imi transmiteti daca un bloc ale carui locatari sunt intr-o asociatie de locatari formata din mai multe blocuri inchiriaza un spatiu comun, de exemplu uscatorul, unei societati comerciale, veniturile incasate pot fi utilizate de asociatie si pentru repararea, intretinerea celorlalte blocuri ?
2. Se pot vira banii incasati de la societatea respectiva, pentru administrare, printr-o imputernicire, catre persoane fizice din blocul respectiv? Se doreste ca veniturile sa nu mai treaca prin Asociatie, aceasta dorind sa indrepte veniturile si catre celelalte blocuri, desi locatarii blocului cu uscatorul sunt cei ce au de suferit.

Multumesc,