avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirii spatii comune locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirii spatii comune locatari

1. Va rog sa imi transmiteti daca un bloc ale carui locatari sunt intr-o asociatie de locatari formata din mai multe blocuri inchiriaza un spatiu comun, de exemplu uscatorul, unei societati comerciale, veniturile incasate pot fi utilizate de asociatie si pentru repararea, intretinerea celorlalte blocuri ?
2. Se pot vira banii incasati de la societatea respectiva, pentru administrare, printr-o imputernicire, catre persoane fizice din blocul respectiv? Se doreste ca veniturile sa nu mai treaca prin Asociatie, aceasta dorind sa indrepte veniturile si catre celelalte blocuri, desi locatarii blocului cu uscatorul sunt cei ce au de suferit.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Elena_zr , utilizator 23:35, 4 Februarie 2016
1-Este asociatie de locatari sau de proprietari ?
Dispozitiile care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea a sociatiilor de proprietari prevad ca sumele incasate din chirii parti comune se utilizeaza numai pentru reparatiile la partea comuna
2-Contractul de inchiriere parte comuna se incheie intre asociatia de proprietari si partea interesata,urmand ca cel din urma sa achite lunar c/v chirie asociatiei de proprietari
Nu este temeinic si nici legal ca sumele obtinute din chirie parte comuna bloc X sa fie repartizate catre alte blocuri
Legea 230/2007 prevede:
Art. 13. – Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor.

Asadar veniturile se incaseaza de asociatie si se folosesc pentru reparatii. Asa cum stim din Legea 230/2007 si HG 1588/2007, costul reparatiilor se suporta din fondul de reparatii si se repartizeaza proportional cu cota indiviza a fiecarui apartament. Fiecare proprietar achita fondul de reparatii stabilit de asociatie dupa acelasi criteri (cota indiviza) si asa fiecare apartament are fondul lui de reparatii. Scara A are un fond de reparatii rezultat din sumele platite de proprietarii scarii A; scara B din sumele incasate de la proprieatrii scarii B; s.a.m.d. Fondurile se evidentiaza pe fiecare proprietar, pe fiecare scara, pe fiecare bloc si pe intreaga asociatie fara a se amesteca evidentele.
Cand se repara liftul scarii B, valoarea reparatiei se scade din fondul scarii B, pe fiecare apartament proportional cu suprafata utila a acestuia (cota indiviza).
In aceeasi maniera, atunci cand se incaseaza 500 lei pe spatiile inchiriate din scara B (uscator, boxa, publicitate in lift, pe pereti...) aceasta suma se repartizeaza pe fiecare apartament si se adauga fondului de reparatii al fiecarui apartament doar din scara B. Nu are nimic comun scara A sau C cu fondul de reparatii al scarii B (in care au intrat si veniturile din chirii). Gestiunea se tine separat in cadrul asociatiei indiferent cate scari are asociatia.
Multumesc de raspuns.

Cum as putea face, legal, ca acesti bani sa fie gestionati de 3 persoane din blocul respectiv ?

Ma gandesc la deschiderea unui cont separat de catre Asociatie din care banii sa poata fi cheltuiti, cu acte, bineinteles, doar de locatarii blocului, fara ca cei din asociatie sa aiba dreptul de retragere, dar nici sa nu ne puna piedica la a retrage noi. Pentru ca cei de la Asociatie stiu destule manevre sa faca banii pierduti, leu cu leu.

Pana acum Asociatia imputernicea o persoana fizica sa administreze acesti bani, iar contul era deschis pe persoana fizica cu inca doua persoane pe langa. Nu stiu cat de legal este, ar fi mai simplu.
Asociatia de proprietari trebuie sa aiba contul ei la banca si nu sa lucreze prin contul unei persoane fizice.
Banii se gestioneaza de asociatia de proprietari, adica de dumneavoastra proprietarii din asociatie, prin presedinte si membrii comitetului executiv, adica prin oamenii propusi si alesi de dumneavoastra.
La prima adunare generala propuneti in comitet vecini in care aveti mai multa incredere sa gestioneze asociatia.
...Daca va dori cineva sa se implice, ca fug toti din cauza a 3 persoane care acuza si indruga verzi si uscate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirie perceputa de proprietari de la asociatia de proprietari care foloseste o incapere comuna din scara blocului hhs hhs Ce trebuie sa declare proprietarii apartamentelor dintr-un bloc daca percep o taxa de folosinta a unei incaperi comune ? Ce consecinte legale sunt? Ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Drept financiar uscatorii katy76 katy76 Buna ziua. O asociatie de proprietari are in componenta 6 scari de bloc. Trei dintre acestea au uscatoriile la parterul blocului, celelalte trei la ultimul ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru asociatia de locatari? xib xib Buna ziua Locatarii scarii unde locuiesc au incheiat un contract de inchiriere pt un spatiu ce apartine scarii blocului cu o societate comerciala. ... (vezi toată discuția)