avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... drept financiar uscatorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

drept financiar uscatorii

Buna ziua. O asociatie de proprietari are in componenta 6 scari de bloc. Trei dintre acestea au uscatoriile la parterul blocului, celelalte trei la ultimul etaj. Uscatoriile care se afla la parter sunt inchiriate. Intrebare: cine beneficiaza de acei bani?
Asociatia de proprietari.
Uscatoria reprezinta parte comuna
Schimbarea destinatiei spatiitlor parte comune se poate realiza numai cu acordul asociatiei de proprietari
Utilizarea exclusiva a spatiilor parte comuna se poate realiza in baza unui contract de locatiune sau de comodat incheiat intre asociatia de proprietari si partea interesata
L nr 230/2007 Articolul 13
Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari.

Sumele reprezentand c/v chirie vor fi repartizate strict proprietarilor de pe scarile ale caror uscatorii fac obiectul contractului de locatiune
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
ynocentta, utilizator
Pentru fiecare scara, acolo unde uscatoriile sunt inchiriate, beneficiaza proprietarii din scarile respective, al caror fond de reparatii acumulat se va mari cu cota-parte din chiria uscatoriei respective.

La celelalte scari unde uscatoriile nu sunt inchiriate, deci sunt la dispozitia proprietarilor, nu se va beneficia de aceste chirii.
Atentie!
Una dintre asociatiile noastre a avut recent un proces pe tema aceasta. Partile comune sunt ale asociatiei de proprietari in integralitatea ei, pentru ca proprietatea comuna este indivizibila.
Desi ne poate parea ciudat, de acele venituri trebuie sa dispuna asociatia, nu doar o scara in parte.
In instanta se poate intampla orice.
Dar cand se strica un lift, nu plateste tot blocul, ca nu l-a stricat tot blocul, ci proprietarii scarii respective.
Strict la subiectul acesta, trebuie sa judecam si daca proprietarii de la scarile cu uscatorii inchiriate se duc la celelalte scari sa-si usuce rufele.....

Proprietatea comuna poate fi bine delimitata intre tronsoane, motiv pentru care se si pot infiinta asociatii de proprietari pe scari de bloc.

Sigur, daca intr-o asociatie, orice reparatie, indiferent de la ce scara, este repartizata tuturor proprietarilor si aceasta este o procedura permanenta, atunci si chiriile ar putea sa se repartizeze tuturor.
Depinde cum este abordata problema la modul general.

Eu nu am auzit de blocuri unde o reparatie de pe o scara sa o plateasca tot blocul, ca sa fiu sincera.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2014
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unei asociatii de proprietari albuemanoil albuemanoil Ce demersuri legale trebuiesc facute pentru desfiintarea unei A. P. ? Motivele sunt urmatoarele : 1. nu exista un acord de asociere ; 2. nu exista o ... (vezi toată discuția)