Revin (cu scuzele de rigoare), nu ma pot abtine, cu o noua intrebare: daca, sa spunem, angajatorul ar fi de acord sa imi incheie un nou CIM (dupa incetarea de drept a celui existent) pe perioada determinata (pina la incetarea CM cod 14), ar mai fi cazul/mai trebuie sa imi depun dosarul de pensionare la Casa de Pensii sau nu (adica sa-l depun dupa incetarea CM)? Ma gandesc sa nu se ajunga la cumul de pensie cu indemnizatie de CM. Nu am reusit sa gasesc ceva similar. Am incercat o audienta la CNAS, am si scris, inutil, imposibil de a intra in legatura cu ei. Nu prea am cu cine sa ma sfatuiesc; e vorba fie de ignoranta, fie de indiferenta, ca sa nu spun mai mult.
Multumesc expertului Freelis pentru raspunsul din 6 febr. Sper ca si angajatorul meu sa "percuteze" si sa studieze textul din O. 60/32/2006. De ce trebuie sa ne zbatem singuri si sa-i ajutam pe angajatori sa aplice corect legea, cand asta este datoria lor? Desigur, este o intrebare retorica.
Buna seara!Si mie imi va inceta CIM de drept. Problema este ca sunt in CM cod 14. Daca angajatorul ar fi de acord, ar putea sa imi incheie un nou CIM pe perioada determinata (6 luni) pana se termina CM sau, conform Ordinului 60/32/2006 (M.Of. 147/16.02.2006), art. 62-63 si 93, s-ar putea trimite actele necesare in vederea preluarii in plata a indemnizatiei de CM de catre CNAS?
iottagabriela a scris:
Buna seara! Sunt nascuta pe 9.11.1955 si in februarie 2016 intervine incetarea CIM pentru pensionare la limita de varsta. Din august 2015, sunt in concediu medical cu cod 14. Daca inceteaza CIM de drept (CIM pe perioada nedeterminata), se mai plateste indemnizatia de CM de catre CASMB? Exista posibilitatea unei reangajari, pana la emiterea deciziei de pensionare sau terminarea CM, eu ramanand in CM, avand in vedere necesitatea continuarii tratamentului (agresiv, de altfel), sau raman si fara indemnizatie de concediu medical si fara pensie (cateva luni, probabil, pana la emiterea deciziei de pensionare)? Ce se poate face din punct de vedere legal (eu sau angajatorul)? Situatia este foarte delicata si ma ingrijoreaza (mentionez ca nu am alte surse de venit). Daca, din motive medicale (concediu medical cod 14), nu pot depune dosarul de pensie pentru limita de varsta, care sunt consecintele? Incetand contractul de munca de drept, mai am calitatea de asigurat al CNAS pana se emite decizia de pensionare? La fel, mai am calitatea de asigurat al CNAS, daca daca dosarul va fi depus peste cateva luni, cand voi avea capacitatea fizica de a ma ocupa de aceasta problema? Ce risc eu ca angajat aflat in concediu medical si indeplinind cumulativ conditiile pentru pensionarea la limita de varsta? Multumesc anticipat!
Din nou Buna ziua! Ca sa nu inchideti topicul pt prea multe intrebari , simt nevoia sa va spun ca abia azi am reusit sa gasesc reglementarile legale respective si am considerat ca ma incadrez, de aceea v-am intrebat,. Va multumesc pt reactia prompta!
Buna ziua, revin cu o noua intrebare: conform ORDINULUI Nr. 60/32 din 27 ianuarie 2006
pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate (publicat in M.Of. 147/16.01.2006), respectiv
ART. 62:
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea
sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare,
reorganizare, lichidare, reorganizare
judiciară, lichidare judiciară, faliment sau
prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, care s-au născut
anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de
asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate;
ART. 63
Prevederile art. 62 se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru
care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare
ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia
publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii
elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative
ori judecătoreşti si
ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei
de încetare a activităţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului
pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de
administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost
exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat
activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive,
legislative ori judecătoreşti se achită din bugetul Fondului naţional unic de
asigurări sociale de sănătate.
(1^1) Plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru
drepturile care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), se
efectuează până la încetarea situaţiei care a determinat necesitatea eliberării
de certificate medicale.
(2) În vederea preluării în plată din Fondul naţional unic de asigurări sociale
de sănătate a drepturilor care s-au născut anterior situaţiilor prevăzute la alin. (1), angajatorii sau, după caz, persoanele interesate depun următoarele acte la
casele de asigurări de sănătate:
a) lista angajaţilor aflaţi în plată de indemnizaţii de asigurări sociale de
sănătate;
b) situaţia plăţii lunare a drepturilor până la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncă, cu indicarea
temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevăzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirării termenului pentru care a fost încheiat contractul
individual de muncă, se mai depune şi copia de pe contractul individual de
muncă, cu viza inspectoratului teritorial de muncă, după caz;
as dori sa stiu daca in situatia mea, expusa in postarea din 2 februarie a.c., nu e normal sa beneficiez de prevederile articolelor de mai sus, angajatorul meu trebuind sa faca demersul sau ar trebui sa ma adresez CNAS. Va multumesc din suflet pentru o lamurire.
Buna seara! Sunt nascuta pe 9.11.1955 si in februarie 2016 intervine incetarea CIM pentru pensionare la limita de varsta. Din august 2015, sunt in concediu medical cu cod 14. Daca inceteaza CIM de drept (CIM pe perioada nedeterminata), se mai plateste indemnizatia de CM de catre CASMB? Exista posibilitatea unei reangajari, pana la emiterea deciziei de pensionare sau terminarea CM, eu ramanand in CM, avand in vedere necesitatea continuarii tratamentului (agresiv, de altfel), sau raman si fara indemnizatie de concediu medical si fara pensie (cateva luni, probabil, pana la emiterea deciziei de pensionare)? Ce se poate face din punct de vedere legal (eu sau angajatorul)? Situatia este foarte delicata si ma ingrijoreaza (mentionez ca nu am alte surse de venit). Daca, din motive medicale (concediu medical cod 14), nu pot depune dosarul de pensie pentru limita de varsta, care sunt consecintele? Incetand contractul de munca de drept, mai am calitatea de asigurat al CNAS pana se emite decizia de pensionare? La fel, mai am calitatea de asigurat al CNAS, daca daca dosarul va fi depus peste cateva luni, cand voi avea capacitatea fizica de a ma ocupa de aceasta problema? Ce risc eu ca angajat aflat in concediu medical si indeplinind cumulativ conditiile pentru pensionarea la limita de varsta? Multumesc anticipat!