buna ziua!
Am un salariat care vrea sa iasa la pensie limita varsta incepand cu data de 01 august 2011. A fost la Casa de Pensii cu cartea de munca si adev. necesare vechimii si de acolo i s-a spus ca se incadreaza la limita de varsta incepand cu data de 01.08.2011.
De la firma trebuie sa-i completez o adeverinta cu modificarile ce au intervenit dupa 01.01.2011 si apoi rubrica cu " propunere la pensie".
Va rog frumos sa -mi spuneti daca pot sa-i fac decizia de incetare cu 01.08.2011, chiar daca nu am primit decizia de pensionare de la Casa de Pensii, pentru ca in acea adeverinta trebuie trecuta decizia de incetare CIM si art. respectiv.
Buna ziua !
Emite decizia de pensionare cu data de 01.08.2011 , avand in vedere prev art. 56 lit. c Codul Muncii actualizat , in situatia indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiu minim de cotizare .
Art. 56(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate,pensiei anticipate partiale,pensiei anticipate,pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare
buna ziua! am si eu o intrebare la subiectul de mai sus: Ce se intampla in cazul in care angajatorul doreste sa colaboreze cu pensionarul in continuare. Se merge pe acelasi CIM sau asteptam decizia si facem alt CIM cu data emiterii din decizia de pensionare.
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existentinceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...
2. - In functie de varianta la care se incadreaza pensionabilul ii incetati contractul individual de munca (CIM) existent si, cu aceeasi data, ii incheiati un nou CIM.
- Aceasta este valabil numai pentru pensia pentru limita de varsta si pentru pensia de invaliditate gr. III.