avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie pensie-boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie pensie-boala

Buna ziua! Am primit decizia de la medicul expert de pensioanare pe caz de boala! Grad 2!

1.Imi puteti spune va rog frumos cum trebuie sa procedez daca mai am 13 zile de concediu de odihna? Cum imi va fi platit?

2.Si mai am 9 zile de concediu medical!

Cum procedez mai departe? Cand sa depun dosarul la casa de pensie? Si aprox in cat timp ar trebui sa vina pensia?
Cel mai recent răspuns: Cami cami , utilizator 22:32, 6 Octombrie 2018
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

ART. 15
În cazul în care medicul expert al asigurărilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se face până la sfârşitul lunii următoare celei în care s-a emis avizul, fără a se depăşi durata maximă de acordare a concediului, prevăzută de art. 14 alin. (4).

2. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

3. Asadar veti primi indemnizatia pentru concediu medical si pentru cele 9 zile pentru care aveti certificat medical.

4. La data incetarii contractului individual de munca angajatorul trebuie sa va compenseze in bani cele 13 zile de concediu de odihna cuvenite si neefectuate.

5. - Contractul individual de munca (CIM) inceteaza cu data cu care angajatorul a luat la cunostinta de decizia medicala emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
- Cand aveti decizia de incetarea a CIM va prezentati la Casa de Pensii si completati cererea de pensionare de invaliditate, anexand si celelalte acte necesare.

6. Cand va vine pensia nu mai stiu, intrebati la Casa de Pensii.
Mi sa taiat pensia de boala..Dupa cat timp pot sa.mi depun din nou dosarul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala hogye lavinia hogye lavinia Ce pasi trebuie sa intreprinda o societate dupa ce primeste de la angajat decizia medicala de incapaciate de munca ? (vezi toată discuția)
Incetare cim - invaliditate madylumy madylumy Buna ziua, am primit din partea unui salariat o,, decizie medicala asupra capacitatii de munca,,, in urma a 185 de zile de cm, emisa de un medic de expertiza. ... (vezi toată discuția)