În anul 2007 am cumpărat prin credit imobiliar un apartament în valoare de 191.000 RON, pentru care am împrumutat de la Reiffaisen Bank suma de 150.000 RON.
Diferenţa dintre împrumut şi valoarea totală a locuinţei a fost avansul plătit vânzătorului înainte de încheierea contractului.
Pentru această sumă Banca mi-a încheiat prin societatea ASTRA o poliţă de asigurare facultativă (pentru incendiu şi alte calamităţi), cesionată în favoarea băncii, pentru toată suma de 190.443 RON şi pentru care plătesc anual suma de 381 RON.
Prin septembrie 2015 banca m-a notificat să închei un PAD până la sfârşitul anului, cesionată în favoarea băncii şi să le prezint originalul.
Am încheiat PAD iar la momentul când am depus originalul la PAD la bancă pe motiv că suma anuală de plată la cea facultativă e cam mare şi pentru faptul că societatea ASTRA este falimentară, am depus o cerere prin care să mi se aprobe căutarea altui asigurator.
Banca m-a notificat fără să facă referire la solicitarea mea că, datorită intrării în insolvenţă al ASTRA şi declarării acesteia falimentară, trebuie să depun o cerere de denunţare a contractului la ASTRA conform art 2209 din Codul civil.
Din câte am mai citit trebuie apoi să aştept 20-30 zile şi apoi să închei o altă poliţă facultativă.
Acum vin întrebările:
1. Pot solicita ca ASTRA (sau Fondul de garantare) să-mi returneze banii pe care i-am plătit din 2007 şi până acum pe această poliţă facultativă?
2. Dacă închei o altă asigurare facultativă trebuie să o fac pentru suma de 150.000 RON sau pentru valoarea imobilului?
3. Dacă am încheiat PAD aceasta se poate scade din valoarea imobilului şi astfel să inchei asigurare facultativă pentru diferenţă?