avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare facultativa locuinta credit ipotecar
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare facultativa locuinta credit ipotecar

În anul 2007 am cumpărat prin credit imobiliar un apartament în valoare de 191.000 RON, pentru care am împrumutat de la Reiffaisen Bank suma de 150.000 RON.
Diferenţa dintre împrumut şi valoarea totală a locuinţei a fost avansul plătit vânzătorului înainte de încheierea contractului.
Pentru această sumă Banca mi-a încheiat prin societatea ASTRA o poliţă de asigurare facultativă (pentru incendiu şi alte calamităţi), cesionată în favoarea băncii, pentru toată suma de 190.443 RON şi pentru care plătesc anual suma de 381 RON.
Prin septembrie 2015 banca m-a notificat să închei un PAD până la sfârşitul anului, cesionată în favoarea băncii şi să le prezint originalul.
Am încheiat PAD iar la momentul când am depus originalul la PAD la bancă pe motiv că suma anuală de plată la cea facultativă e cam mare şi pentru faptul că societatea ASTRA este falimentară, am depus o cerere prin care să mi se aprobe căutarea altui asigurator.
Banca m-a notificat fără să facă referire la solicitarea mea că, datorită intrării în insolvenţă al ASTRA şi declarării acesteia falimentară, trebuie să depun o cerere de denunţare a contractului la ASTRA conform art 2209 din Codul civil.
Din câte am mai citit trebuie apoi să aştept 20-30 zile şi apoi să închei o altă poliţă facultativă.
Acum vin întrebările:
1. Pot solicita ca ASTRA (sau Fondul de garantare) să-mi returneze banii pe care i-am plătit din 2007 şi până acum pe această poliţă facultativă?
2. Dacă închei o altă asigurare facultativă trebuie să o fac pentru suma de 150.000 RON sau pentru valoarea imobilului?
3. Dacă am încheiat PAD aceasta se poate scade din valoarea imobilului şi astfel să inchei asigurare facultativă pentru diferenţă?
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 23:23, 6 Februarie 2016
Buna ziua,

Potrivit deciziei ASF prin care s-a dispus intrarea in procedura de faliment a societatii ASTRA, s-a impus acestei societati notificarea tuturor asiguratilor in vederea informarii asupra drepturilor asiguratilor de a denunta politele de asigurare in vigoare si de a solicita restituirea primelor de asigurare achitate in avans.

In acest moment portofoliul de asigurari ASTRA a fost transferat catre FGA.

Restituirea primelor se calculeaza de la data cererii/ aprobarii pana la perioada de expirare a politei nu retractiv, intrucat si in acest moment aceasta asigurare este valabila si poate produce efecte daca intervine un eveniment asigurat, numai ca despagubirea va fi solutionata de FGA.

Puteti sa incheiati o alta polita facultativa, dar atentie pt ca exista o rubrica in cererea de asigurare, in care trebuie sa declarati daca mai detineti sau nu o alta asigurare valabila pentru acelasi bun.

In functie de societatea de asigurare pt care optati, Suma asigurata este stabilita potrivit conditiilor de asigurare. In cazul dvs. cred ca este necesara o discutie cu banca pentru ce valoare au ei nevoie.

Prin polita facultativa se asigurara peste valoarea politei PAD pana la SA, cele trei riscuri catastrofice, iar celelalte riscuri pana la SA.

Deci polita PAD nu se scade, intrucat polita facultativa prevede o fransiza pentru suma de 20.000 Euro pt cutremur, inundatii, alunecari de teren.

Daca aveti nevoie de alte detalii sau ajutor pentru denuntarea politei ASTRA, si incheierea politei facultative, ne puteti contacta in privat, profil utilizator.





~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie pad -cesionat in favoarea bancii larisarazvan larisarazvan Buna ziua Detin un imobil ipotecat pentru care inchei anual o polita de asigurare facultativa pe care am cesionat-o bancii. Chiar in cuprinsul contractului ... (vezi toată discuția)
Asigurare pad si asigurare facultativa pentru un imobil ipotecat VandenAar VandenAar Buna ziua, In 2007 am contractat un credit ipotecar (42.150 euro) pentru un apartament cu valoarea declarata si acceptata in garantie - conform raportului de ... (vezi toată discuția)
Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa phoenix13 phoenix13 salut, am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz \\"inundatii, ... (vezi toată discuția)