avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Activitate psyche383

Activitate psyche383

Buna ziua,
Am un contract de inchiriere apartament in care este mentionata o clauza ce imi permite accesul ca proprietar in locuinta, daca anunt cu 24 de ore inainte insa formularea este interpretabila, chirasul trebuie sa "permita accesul".
Problema este ca am stabilit o zi si o ora cu chiriasul pt efectuarea unor reparatii, insa acesta nu mai este de gasit, au trecut doua saptamani de atunci. Intre timp nu a mai platit nici chiria, dar contractul imi permite sa reziliez prin pact comisoriu abia dupa ce trec 30 de zile de la neplata chiriei.
Intrebarea mea este in ce conditii as putea intra totusi in apartament inainte de cele 30 de zile pentru a ma asigura ca nu s-a intamplat nimic grav, cu chiriasul sau apartamentul, ca nu a abandonat proprietatea, etc.
Multumesc.
Liliana Gradinaru a scris:

Trebuie să știe să îl personalizeze, asta e problema. În esență, userul nu vrea un contract standard, ci clauze de garantare concrete și legale.

Am un contract redactat de un avocat ,doar ca inainte chiriasul era o persoana juridica si in apartament locuia un angajat al acesteia. Deci tot ce am facut a fost sa inlocuiesc peste tot persoana juridica cu numele parintelui (chiriasul) si fostul ocupant al spatiului cu actual ocupant (studentul).
Intrebarea mea era daca este gresita in vreun fel formularea pe care am mentinonat-o in primul comentariu?
Multumesc.
M-am gandit la urmatoarea formulare dar parca e incompleta ca sa reflecte tot ce as vrea eu:
"Obiectul prezentului contract il reprezinta asigurarea, de catre Locator, catre Locatar, a folosintei apartamentului situat in ....... ,……….., inscris in CF nr. ….. , in conditiile legii si conform prevederilor acestui contract, in scopul folosirii lui ca si locuinta pentru (Numele Fiului si datele de identificare), in schimbul unei chirii lunare convenite de parti."
Buna ziua,
As dori sa imi inchiriez apartamentul unui student dar doresc sa semnez contractul cu unul din parintii acestuia. As dori sa stiu cum as putea sa formulez in contract astfel incat sa se inteleaga ca desi studentul va locui la adresa, raspunderea legala pentru plata chiriei sau pentru eventualele daune ii revine parintelui acestuia, cu care semnez contractul.
Nu am reusit sa gasesc niciun model de genul acesta pe internet.
Multumesc!
Buna ziua,

As dori sa inchiriez un apartament pe o perioada de un an de zile si as vrea sa pun o clauza prin care chiriasul se obliga sa plateasca o taxa suplimentara (sa zicem inca o chirie) in eventualitatea in care doreste sa rezilieze contractul inainte de 1 an.

Nu sunt sigura insa cat de legala este o astfel de clauza sau cum ar trebui formulata ca sa fie. As vrea sa se inteleaga ca este o taxa extra, nu garantia, care se restituie sau nu, in functie de starea apartamentului la incetarea contractului.

Daca are cineva experienta cu aceasta chestiunie, apreciez orice sugestie.
Multumesc.
Buna ziua,

Doresc sa achizitionez un apartament intr-un imobil nou construit pentru care am negociat un pret de X Euro, pret care include si un loc de parcare.
Vanzatorul mi-a spus ca de la primaria orasului in care locuiesc nu se (mai) aproba intabularea separata a locurilor de parcare, si ca imi va vinde de fapt cota parte din terenul aferent cladirii.

Notarul (agreat de dezvoltator) m-a asigurat ca este in ordine asa, dar eu am nelamuriri in aceasta privinta si nu stiu exact la ce ma inham daca accept sa cumpar asa.

Parcarea exista, am vazut-o cu ochii mei, insa nu este impartita pe locuri si dezvoltatorul zice ca nu vrea sa faca o delmitare pana nu vinde toate apartamentele si atunci sa faca o intrunire cu toti proprietarii sa sa le imparta.
Ideea este ca luni eu am programare sa semnez precontractul in care se specifica doar atat, ca imi va vinde un apartament si "un loc de parcare". Nimic despre cum se identifica acest loc de parcare si ce caracteristici are.
Ma intreb daca ati mai intalnit situatii similare, daca este legal sa cumpar asa si la ce riscuri ma expun? Daca voi vrea sa vand in viitor apartamentul cum pot sa vand acel loc de parcare pe care nu am CF? Va trebui sa am acordul tuturor locatarilor ca sa il vand, fiind cota parte dintr-un teren comun? Nu ar trebui ca dezvoltatorul sa aiba incluse locurile de parcare in autorizatia de construire si sa le poata deci identifica pe teren astfel incat sa fie trecut ceva mai concret in antecontract?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Răspuns la discuția Atributiile notarului
Cu siguranta daca merg la CF cu extrasul de cont care dovedeste ca vanzatorul si-a primit suma si contractul de vanzare, o sa rezolv, dupa ce achit o anumita taxa evident.
Nemultumirea mea este legata de faptul ca stipularea in contract a faptului ca vanzatorul ar fi trebuit sa faca asta nu m-a ajutat practic cu nimic. Pentru ca evident vanzatorul a incalcat acea parte din contract si singura mea solutie care este? Sa ma descurc...sa rezolv eu, sa platesc eu. Eu care am platit deja 2000 de euro unui notar crezand ca se ocupa de tot ce inseamna CF si imi asigura acea garantie de siguranta si legalitate.
Evident ca pana la urma o sa platesc si o sa imi rezolv, ca doar nu am de ales. Voiam doar sa inteleg mai bine atributiile notarului, sa stiu pe viitor ca e de fapt sarcina mea sa ma ocup de ipoteci legale, radieri si alte chestii pe care nu le prea inteleg, ca oricare cetatean obisnuit ce nu se ocupa de formalitatile astea zi de zi.
Răspuns la discuția Atributiile notarului
Ok, inteleg, saracul notar a muncit o gramada pe bani putini iar eu sunt nerecunoscatoare.
Totusi eu nu reusesc sa dau de vanzator si ce alternativa am? Poate notarul ar fi trebuit macar sa ma informeze ca nu s-a sters acea ipoteca si ca trebuie sa ma ocup eu sa fie stearsa, ca imediat dupa semnare aveam mai multe sanse sa dau de vanzator decat acum dupa un an. In fond pe vanzator il doare la banana ca nu se sterge, doar pe mine ma afecteaza.
Daca nu intra in atributii atunci eu o percep ca pe o lipsa totala de interes.
Am cumparat anul trecut o casa prin credit bancar si am apelat la serviciile unui notar pentru toate formalitatile, platindu-i acestuia un comision generos.
Am stat linistita crezand ca totul este in regula pana luna trecuta cand facand alte chestii la banca de unde am luat creditul, angajata bancii a observat si ea contrariata ca numele fostilor proprietari inca apare pe CF-ul meu, la drept de ipoteca legala.
Stiam ca s-a pus acea ipoteca pana cand vanzatorul isi primea banii de la banca dupa care urma sa se radieze. Am crezut ca notarul se va ocupa de asta.
Acum dupa un an cand eu am aflat asta intamplator, notarul imi spune ca trebuie sa ma duc eu cu extrasul de cont si contractul de vanzare cumparare si sa platesc radierea la cadastru. Asta dupa ce a incercat sa contacteze vanzatorul sa faca el asta, dar acesta nu este de gasit.

As dori sa stiu daca este o situatie normala aceasta sau ar fi trebuit sa fie inclus si acest serviciu in comisionul baban pe care l-am platit notarului.

Multumesc anticipat.
Multumesc pentru sfat, am formulat o plangere scrisa si am si primit un raspuns cum ca a fost invalidat numarul meu de telefon din baza lor de date. Sper sa se fi rezolvat problema!