Am cumparat anul trecut o casa prin credit bancar si am apelat la serviciile unui notar pentru toate formalitatile, platindu-i acestuia un comision generos.
Am stat linistita crezand ca totul este in regula pana luna trecuta cand facand alte chestii la banca de unde am luat creditul, angajata bancii a observat si ea contrariata ca numele fostilor proprietari inca apare pe CF-ul meu, la drept de ipoteca legala.
Stiam ca s-a pus acea ipoteca pana cand vanzatorul isi primea banii de la banca dupa care urma sa se radieze. Am crezut ca notarul se va ocupa de asta.
Acum dupa un an cand eu am aflat asta intamplator, notarul imi spune ca trebuie sa ma duc eu cu extrasul de cont si contractul de vanzare cumparare si sa platesc radierea la cadastru. Asta dupa ce a incercat sa contacteze vanzatorul sa faca el asta, dar acesta nu este de gasit.
As dori sa stiu daca este o situatie normala aceasta sau ar fi trebuit sa fie inclus si acest serviciu in comisionul baban pe care l-am platit notarului.
1. in primul rand notarul nu ia comision ci onorariu ca si avocatul
2. vanzatorul avea obligatia ca in momentul incasarii restului de pret sa dea declaratia. notarul i a pus in vedere acest lucru in contract. Declaratia putea sa o dea la orice notar, nu la notarul care a autentificat contractul.
3. fiind o alta operatiune juridica normal ca notarul va percepe un alt onorariu. Vi se va da chitanta atat pt onorariu cat si pentru CF.
4.din acel comision baban pe care il ia notarul mai putin de jumate sunt banii lui , restul reprezinta taxa ANCPI de intabulare si impozitul pe tranzactie pe care il incaseaza notarul si l varsa la trezorerie.
5. Incercati sa dati de vanzator si sa dea declaratia.
Ok, inteleg, saracul notar a muncit o gramada pe bani putini iar eu sunt nerecunoscatoare.
Totusi eu nu reusesc sa dau de vanzator si ce alternativa am? Poate notarul ar fi trebuit macar sa ma informeze ca nu s-a sters acea ipoteca si ca trebuie sa ma ocup eu sa fie stearsa, ca imediat dupa semnare aveam mai multe sanse sa dau de vanzator decat acum dupa un an. In fond pe vanzator il doare la banana ca nu se sterge, doar pe mine ma afecteaza.
Daca nu intra in atributii atunci eu o percep ca pe o lipsa totala de interes.
Daca o percepeti ca pe o lipsa de interes, nu are nici un fel de importanta,daca nu dati de vanzator incercati sa mergeti la CF cu contractul de vanzare-cumparare din care ar trebui sa rezulte ca s-a achitat pretul si CFsa radieze ipoteca legala,daca nu,trebui sa faceti actiune ptr.radierea ipotecii legale.
Cu siguranta daca merg la CF cu extrasul de cont care dovedeste ca vanzatorul si-a primit suma si contractul de vanzare, o sa rezolv, dupa ce achit o anumita taxa evident.
Nemultumirea mea este legata de faptul ca stipularea in contract a faptului ca vanzatorul ar fi trebuit sa faca asta nu m-a ajutat practic cu nimic. Pentru ca evident vanzatorul a incalcat acea parte din contract si singura mea solutie care este? Sa ma descurc...sa rezolv eu, sa platesc eu. Eu care am platit deja 2000 de euro unui notar crezand ca se ocupa de tot ce inseamna CF si imi asigura acea garantie de siguranta si legalitate.
Evident ca pana la urma o sa platesc si o sa imi rezolv, ca doar nu am de ales. Voiam doar sa inteleg mai bine atributiile notarului, sa stiu pe viitor ca e de fapt sarcina mea sa ma ocup de ipoteci legale, radieri si alte chestii pe care nu le prea inteleg, ca oricare cetatean obisnuit ce nu se ocupa de formalitatile astea zi de zi.
atributiile notarului s au incheiat o data cu intabularea dumneavoastra ca proprietar si inscrierea dreptului de ipoteca legala.
Contractu este legea partilor.
Radiere ipoteca
adrian255
Buna ziua,
am urmatoarea speta: am achizitionat un apartament de la o persoana care il avea ipotecat la ING, avea un credit pe el. Persoana respectiva a ... (vezi toată discuția)