Va multumesc pentru raspuns.
Stiam ca dupa intrarea in vigoare a Normei 23/2014, nu se mai folosesc acele cataloage care foloseau valoarea de catalog din care se scadea uzura in functie de numarul de ani si kilometri.
Articolul din noua norma spune clar ca valoarea de piata se stabileste pe baza "sistemelor de specialitate" precum si pe baza oricaror documente prezentate de catre partea prejudiciata.
Ma intereseaza care ar putea fi (ca exemple) aceste sisteme de specialitate si daca asiguratorii au achizitionate astfel de sisteme prin care pot demonstra legal modul de calcul al unei despagubiri.
Mai mult, tinand cont ca autovehiculul a fost ultima data inmatriculat permanent in Austria, ar trebui - prin documente - sa imi demonstreze valoarea medie de piata a modelului de masina din Austria.
Pot folosi alte sisteme in afara de anunturile de vanzare regasite pe site-urile inregistrate? Valoarea pretului platit de mine nu ar trebui sa aiba vreo relevanta intrucat reiese in urma unei negocieri mai mult sau mai putin favorabile, iar factura de achizitie nu poate sta la baza calcului valorii medii de vanzare.
Va scriu din postura de persoana in asteptarea unui raspuns de la asigurator in urma unui dosar de dauna deschis.
Pe scurt .. am achizitionat recent o masina adusa din Austria, iar in drum spre casa am suferit un accident beneficiind de polita RCA a masinii vinovatului.
Masina fiind ultima data inmatriculata permanent in Austria, intra sub incidenta articolului 52 alin 3 din Norma 23 ASF. Din pacate, pana la data zilei nu am gasit niciun caz concret care sa exemplifice un mod de calcul sau care sa mentioneze o estimare a asiguratorului cu privire la suma oferita spre despagubire.
La o evaluare a agentului constatator sau in urma devizului de service, valoarea reparatiilor va iesi cu mult peste valoarea masinii decizia asteptata fiind dauna totala. Cu siguranta, dupa ce asiguratorul va face o oferta de despagubire, voi solicita si modul de calcul amanuntit macar pentru a-mi satisface curiozitatea si de a informa si alte persoane care se vor regasi intr-o situatie similara. Momentan, reconfortant este faptul ca in Austria, toate preturile masinilor de acelasi model sunt mult mai mari ca in Romania, insa ma astept de la asigurator la orice.
Daca sunt persoane care au trecut prin aceasta situatie - de a primi o evaluare a pretului mediu dintr-o alta tara, va rog sa impartasiti din experienta dumneavoastra.