avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Activitate alinabotezan

Activitate alinabotezan

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Ieri mama a contactat notarul la care s-a realizat desfacerea casatoriei si acesta a informat-o ca nu e obligatorie schimbarea in acte a domiciliului copilului atunci cand Mama isi schimba domiciliul, ca automat copilul primeste domiciliul mamei.Dar sunt convinsa ca domnul avocat Lascoschi e mult mai informat si se va lua in considerare sfatul domniei sale. Se va incerca obtinerea pe cale amiabila a unei declaratii din partea tatalui care sa ateste acordul sau pentru schimbarea domiciliului copiilor.
Va multumesc tare mult si va doresc un sfarsit de saptamana frumos si succese in toate cate doriti sa le intreprindeti!
Cu stima,
Alina Botezan
Buna ziua,
Multumesc tare mult, gi-jane2, pentru raspuns. Problema pentru care a aparut intrebarea este data de faptul ca mamei i-a expirat viza de flotant de la locuinta din Romania, ceea ce cred ca ar insemna ca nu mai are domiciliul stabil in Romania. Copiii insa sunt trecuti in contractul de inchiriere. Locuinta este una de tip ANL. Dupa divort Mama si copiii au ramas sa locuiasca acolo, tatal mutandu-se la parintii sai. In momentul in care a plecat din tara, tatal s-a intors in fosta locuinta comuna, iar la inceputul anului trecut cand s-au depus cererile de prelungire a contractelor de inchiriere Mama a cedat dreptul de locuinta tatalui. Tatal, insa, i-a trecut pe copii in contract "in caz de..." (asta a fost explicatia lui). In situatia actuala, Mama nu are domiciliul in Romania, inca nu are nici pasaport cu domiciliul in strainatate, dar urmeaza sa il faca, iar copiii au domiciliul teoretic in Romania, dar locuiesc cu Mama in strainatate. Mama nu are nimic impotriva tatalui, nu i-a interzis niciodata sa isi vada copiii, nu i-a facut program de vizite, ba chiar il ruga sa ii sune pe copii, ca acestia sa nu-l uite. Mama are o relatie buna cu propriul ei tata si stie importanta tatalui in viata copilului. Insa tatal e un om de cariera (spus fara Ironie, e doar purul adevar) si fiind foarte ocupat nu ii e usor sa gaseasca timp pentru copii.
Totusi, intrebarea este: daca Mama va avea pasaport cu domiciliul in strainatate, nu trebuie declarata si pentru copii schimbarea de domiciliu, avand in vedere ca ei locuiesc cu Mama, cum era prevazut si in conventia parentala, insa nu mai corespunde adresa declarata in conventie?
Va multumesc anticipat!
O zi senina tuturor!
Buna ziua,
In urma divortului ce s-a realizat de comun acord in fata unui notar, cei doi copii minori au fost incredintati ambilor parinti, insa domiciliul lor a fost stabilit la mama. Tatal are drept de vizita si obligatia de a plati o suma lunara pentru cheltuielile de intretinere a copiilor. La un moment dat Mama impreuna cu copii a hotarat sa se stabileasca intr-un stat al UE. Cu procura de la Notar, pe care insa e mentionat ca cei doi copii au acordul tatalui de a calatori in strainatate insotiti de Mama lor, in scop turistic, urmand a reveni in tara insotiti de aceasta, au plecat in strainatate. Viata le-a scos in cale un alt barbat cu care Mama doreste sa se casatoreasca.
Care e situatia copiilor in acest caz? Au ei dreptul sa ramana cu mama lor, daca ea isi stabileste domiciliul in strainatate? Cei doi copii au varstele sub 10 ani, urmeaza cursuri in institutiile de invatamant din tara gazda, sunt fericiti si au si din punct de vedere material mai mult decat in tara, in ultimii doi ani si-au vazut tatal natural doar de doua ori (o data cand i-a dus Mama in tara sa isi vada tatal) pentru ca el e foarte ocupat si nu a reusit nici in vacanta de vara sa gaseasca timp pentru copii. Fara a dori sa lezez pe nimeni, precizez ca nici atunci cand cei doi parinti constituiau o familie tatal s-a implicat putin in cresterea si educarea copiilor fiind ocupat cu serviciul si hoby-urile sale. Mai mult, desi nu s-a precizat la divort, tocmai pentru a se evita scandalul, separarea s-a realizat pe motiv de adulter savarsit de catre sot.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Toate cele bune!