avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritatea parinteasca unica, stabilire cu minori in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritatea parinteasca unica, stabilire cu minori in strainatate

Buna ziua,
In urma divortului ce s-a realizat de comun acord in fata unui notar, cei doi copii minori au fost incredintati ambilor parinti, insa domiciliul lor a fost stabilit la mama. Tatal are drept de vizita si obligatia de a plati o suma lunara pentru cheltuielile de intretinere a copiilor. La un moment dat Mama impreuna cu copii a hotarat sa se stabileasca intr-un stat al UE. Cu procura de la Notar, pe care insa e mentionat ca cei doi copii au acordul tatalui de a calatori in strainatate insotiti de Mama lor, in scop turistic, urmand a reveni in tara insotiti de aceasta, au plecat in strainatate. Viata le-a scos in cale un alt barbat cu care Mama doreste sa se casatoreasca.
Care e situatia copiilor in acest caz? Au ei dreptul sa ramana cu mama lor, daca ea isi stabileste domiciliul in strainatate? Cei doi copii au varstele sub 10 ani, urmeaza cursuri in institutiile de invatamant din tara gazda, sunt fericiti si au si din punct de vedere material mai mult decat in tara, in ultimii doi ani si-au vazut tatal natural doar de doua ori (o data cand i-a dus Mama in tara sa isi vada tatal) pentru ca el e foarte ocupat si nu a reusit nici in vacanta de vara sa gaseasca timp pentru copii. Fara a dori sa lezez pe nimeni, precizez ca nici atunci cand cei doi parinti constituiau o familie tatal s-a implicat putin in cresterea si educarea copiilor fiind ocupat cu serviciul si hoby-urile sale. Mai mult, desi nu s-a precizat la divort, tocmai pentru a se evita scandalul, separarea s-a realizat pe motiv de adulter savarsit de catre sot.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Toate cele bune!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:55, 5 Martie 2016
Nu contează pt discuție motivul divortului.
Pentru schimbarea domiciliului copiilor, mama are nevoie de acordul tatălui. Dacă nu se înțeleg, mama se poate adresa instantei pt ca aceasta sa pronunțe o hotarare care sa ii permită asta.
Nu e cazul sa ceara sa exercite singura autoritatea parinteasca pt ca nu va obține.
De cat timp sunt plecați din tara, de doi ani?
Pare ca tatal și-a dat acordul tacit pt ca mama sa rămână în străinătate cu copiii lui ca doar nu își imagina ca sunt plecați de 2 ani în vacanta, problema e ca dacă mama o sa vrea sa obțină acordul scris, tatal o sa își aducă aminte ca e tata, ca are drepturi și o sa i se facă dor de copii, o sa ii vrea lângă el și atunci începe cearta.
Timpul lucrează în favoarea mamei, cu cat trece timp mai mult, cu atât ii cresc șansele sa obțină încuviintarea instantei dacă se ajunge acolo.
În momentul asta, ii trebuie acordul tatălui undeva? O sa ii trebuiască atunci când expira pașapoartele copiilor, la ieșirea din tara, dacă ei mai vin în România...Luați în calcul ca un proces durează.
Dacă mama are o relație buna cu tatal, poate obține acordul. Se prea poate ca tatal dacă nu și-l da, sa nu fie neapărat cu rea intenție, ci sa se teama de necunoscut, sa își imagineze ca nu își va mai vedea copiii sau cine știe ce. Puteți stabili ca cei mici sa vina la el în vacante.


Art. 497
Schimbarea locuinţei copilului
(1) Dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.

noul-cod-civil/art-497-
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2016
gi-jane2, moderator
Buna ziua,
Multumesc tare mult, gi-jane2, pentru raspuns. Problema pentru care a aparut intrebarea este data de faptul ca mamei i-a expirat viza de flotant de la locuinta din Romania, ceea ce cred ca ar insemna ca nu mai are domiciliul stabil in Romania. Copiii insa sunt trecuti in contractul de inchiriere. Locuinta este una de tip ANL. Dupa divort Mama si copiii au ramas sa locuiasca acolo, tatal mutandu-se la parintii sai. In momentul in care a plecat din tara, tatal s-a intors in fosta locuinta comuna, iar la inceputul anului trecut cand s-au depus cererile de prelungire a contractelor de inchiriere Mama a cedat dreptul de locuinta tatalui. Tatal, insa, i-a trecut pe copii in contract "in caz de..." (asta a fost explicatia lui). In situatia actuala, Mama nu are domiciliul in Romania, inca nu are nici pasaport cu domiciliul in strainatate, dar urmeaza sa il faca, iar copiii au domiciliul teoretic in Romania, dar locuiesc cu Mama in strainatate. Mama nu are nimic impotriva tatalui, nu i-a interzis niciodata sa isi vada copiii, nu i-a facut program de vizite, ba chiar il ruga sa ii sune pe copii, ca acestia sa nu-l uite. Mama are o relatie buna cu propriul ei tata si stie importanta tatalui in viata copilului. Insa tatal e un om de cariera (spus fara Ironie, e doar purul adevar) si fiind foarte ocupat nu ii e usor sa gaseasca timp pentru copii.
Totusi, intrebarea este: daca Mama va avea pasaport cu domiciliul in strainatate, nu trebuie declarata si pentru copii schimbarea de domiciliu, avand in vedere ca ei locuiesc cu Mama, cum era prevazut si in conventia parentala, insa nu mai corespunde adresa declarata in conventie?
Va multumesc anticipat!
O zi senina tuturor!
Incercati sa rezolvati amiabil problema cu tatal.
Un proces asa cum veti avea ar fi foarte costisitor si de durata daca nu va intelegeti.

Daca nu aveti o garantie pe un domiciliu stabil al minorului procesul poate fi extrem de complicat.
Si inteleg ca ati schimbat domiciliul minorului in fapt...
Ba da, va trebuie acordul tatalui pt schimbarea domiciliului copiilor in acte sau o hot a instantei.
Sfatul meu este sa notificați tatal ca sa își exprime în scris acordul.

Dacă refuza are dreptul sa deschidă el proces sau dvs.

Cred ca ar fi mai bine sa deschideți dvs. procesul dar încercați sa consultați un avocat pentru a stabili o strategie și sa acționați la un moment oportun.

Instantele se cam supara am observat dacă se schimba domiciliul minorului.
E legea aiurea ca se pare ca se pune mai mare accent pe locuință decât de atașamentul copilului.Mie asa îmi pare ca ar considera unele instante...

Alte discuții în legătură

Reincredintare minor Anca Maria Badicel Anca Maria Badicel În urma divorțului,minorul mi-a fost încredințat mie ,dar împreună cu tatăl acestuia sa luam decizii în ceea ce-l privește. Eu locuiesc în alta ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autorităţii părinteşti deeaflor deeaflor buna ziua! am divortat acum un an, sunt parinte rezident si unic custodiant al unui minor de peste 14 ani, conform hotararii judecatoresti. dupa divort, am ... (vezi toată discuția)