avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... exercitarea autorităţii părinteşti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

exercitarea autorităţii părinteşti

buna ziua! am divortat acum un an, sunt parinte rezident si unic custodiant al unui minor de peste 14 ani, conform hotararii judecatoresti. dupa divort, am parasit tara impreuna cu minorul, dar domiciliul mi-a ramas la locuinta din romania, acolo unde a ramas sa locuiasca fostul sot. in acest timp, am sustinut ca legatura copil-parinte sa nu fie intrerupta (ma refer la tatal minorului). in vacanta aceasta, am ales ca minorul sa mearga in vizita la bunica maternala si pentru o saptamana sa mearga si la tatal sau. dupa aceasta perioada, am fost nevoita sa fac reclamatii la politie si la protectia copilului deoarece fostul sot evita sa imi spuna de ce nu vrea sa lase minorul sa se intoarca la bunica maternala cu care urma sa revina in strainatate. in urma sesizarilor mele, de la politie mi s-a spun ca minorul nu mai doreste sa se intoarca la mine si ca am fost data in judecata de fostul sot pentru exercitarea autoritatii parintesti. fostul sotevita sa imi dea mai multe amanunte, dar solicita din partea mea o declaratie cum ca sunt de acord ca minorul sa locuiasca impreuna cu el, sa ii trimit foaia matricola ca sa il inscrie la scoala. am sunat la judecatorie sa ma interesez de dosar si mi s-a spus ca deocamdata completul este in vacanta. minorul trebuie sa inceapa scoala aici, in strainatate, are si mai multe programari pentru evaluarea starii de sanatate (unele am fost nevoita sa le aman).

as vrea sa stiu de ce hotararea judecatoreasca data la divort nu este respectata? pana la pronuntarea noii hotarari, minorul poate locui impreuna cu tatal care exercita alienare parentala?

imi cer scuze, sunt mult prea tulburata si nu stiu daca am fost coerenta.

as dori sa stiu cat mai multe despre aceasta situatie. ce as putea face ca sa imi iau inapoi copilul, langa mine?
Cel mai recent răspuns: Ana_38 , utilizator 22:14, 27 August 2015
Problema e că domiciliul copilului e la dvs., iar adresa dvs. este aceeaşi cu al tatălui copilului. Copilul are domiciliul la acea adresă, nu aiurea. Acum, chiar dacă îi faceţi plângerea penală că reţine minorul, el nu-l reţine, copilul locuieşte la adresa din hotărâre, mai mult, dvs. apăreţi că aţi abandonat minorul. Şi fiindcă copilul nu mai vrea să locuiască cu dvs., el va fi ascultat în instanţă,iar dvs. sunteţi bună de plată, să-i plătiţi pensie alimentară minorului 25% din veniturile dvs. de acolo.
Eu vă înţeleg perfect, dar cf. hotărârii, dvs. nu aţi respectat hotărârea, fiindcă aţi schimbat adresa de domiciliu a minorului :(
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
Martonze, utilizator
Este evident că mama minorului locuiește în altă țară. Și tot evident este și faptul că mama minorului locuiește cu forme legale pe teritoriul altei țări. Potrivit speței de față și raportat la dispozițiile art. 496 Cod civil, rezultă că în speța de față locuința minorului a fost stabilită la mamă. Tot din cuprinsul speței rezultă că tatăl minorului, după stabilirea mamei împreună cu minorul pe teritoriul altei țări, nu a uzat de dispozițiile art. 497 Cod civil, acceptând tacit acest lucru, ceea ce înseamnă că în opinia tatălui minorului exercițiul autorității părintești nu a fost afectat prin această schimbare.
Se impune și precizarea că legea prevede că locuința minorului, după divorț, se stabilește la unul dintre părinți, fără a condiționa expres ori a folosi în sens imperativ noțiunea de domiciliu părintelui, ceea ce face ca în situația de față, ținând seama că mama minorului locuiește cu forme legale în străinătate, să nu atragă vreo culpă a acesteia.
Mai departe, în prezent există o situație de neîțelegere între părinți cu privire la locuința minorului, acest aspect se va dezlega de către instanța de judecată, care va stabili în interesul minorului.
Nerespectarea hotărârii judecătorești constituie infracțiune.
Hotârârea de divorț de care amintiți poate fi pusă în executare prin executor judecătoresc.
Cel mai indicat ar fi, să studiați actele dosarului (procesul deschis de fostul soț), la arhiva instanței de judecată, fie dumneavoastră fie un avocat.
Ce mentioneaza sentinta de divort in legatura cu domiciliul minorului: este prevazuta adresa la care el se afla in prezent cu tatal lui sau este specificat ca are domiciliul la mama ?
multumesc pentru proptitudinea raspunsului. am semnalat autoritatilor politienesti si chiar si la protectia copilului ca sunt parinte rezident si unic custodiant, dar ambele mi-au spus ca nu pot forta copilul sa paraseasca locuinta tatalui deoarece acesta - minorul - refuza, nu doreste sa se mai intoarca la mine. am cugetat profund si am ajuns la concluzia ca minorul nu a acceptat divortul si poate ca nu s-a acomodat in strainatate. dar sa fie constrans (verbal si psihic) sa ramana langa tatal sau care ii spune ca daca nu il asculta, ii face bagajele si il trimite la mine.

e o situatie destul de disperata pentru mine...
in sentinta de divort se mentioneaza ca domiciliul minorului este la mama.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
gi-jane2, moderator
Atunci puteti incerca punerea in executare silita a acelei hotarari, daca minorul refuza sa mearga cu dvs executorul va sesiza organele in drept care vor lua masuri de consiliere.

Autoritatile noastre sunt obligate sa respecte o hotarare judecatoreasca definitiva.

Insa cred ca va trebui sa veniti in tara pt a fi prezenta la aceste demersuri.

Alte discuții în legătură

Ajutor .stabilire domiciliu minor in afara tarii brokenangel brokenangel Buna ziua, Am divortat dupa 11 ani, urmeaza sa facem partajul si doresc sa ma casatoresc inafara tarii . Am un copil de 4 ani si doresc sa il iau cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei , persoana divortata LucianRus89 LucianRus89 Buna ziua, Sora mea are un baiat de 13 ani, divortata, fostul sot este plecat in alta tara de cativa ani. Si as dori sa stiu daca este posibil ca sora mea sa ... (vezi toată discuția)
Divort la mediator redspike redspike Buna ziua! Am rugamintea daca ma puteti ajuta cu niste informatii. Sora mea are un copil de 1 an si 7 luni si este casatorita...momentan. A depus actele de ... (vezi toată discuția)