avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AJUTOR .stabilire domiciliu minor in afara tarii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AJUTOR .stabilire domiciliu minor in afara tarii

Buna ziua,

Am divortat dupa 11 ani, urmeaza sa facem partajul si doresc sa ma casatoresc inafara tarii .

Am un copil de 4 ani si doresc sa il iau cu mine dupa finalizarea partajului sa locuiasca cu mine si sotul in respectiva tara , ce acte imi trebuiesc si care este procedura legala, tinand cont ca cel mic mi-a fost incredintat mie si fostul sot are program de vizitare stabilit prin lege .

Ce acte imi trebuiesc sa pot deschide in tribunal actiune pentru obtinerea iesirii din tara cu cel mic , pentru stabilirea domiciliului in tara in care ma casatoresc.

Va multumesc din suflet si astept un raspuns cat mai repede posibil .

Cu deosebita consideratie .

A. R .


Pentru a va deplasa cu minorul in strainatate va este suficienta hotararea judecatoreasca prin care vi s-a incredintat copilul.

In legatura cu programul de vizita cel mai bine ar fi sa va intelegeti cu fostul sot la o modalitate care sa va convina amandurora si care sa fie in interesul copilului, fara a sesiza instanta de judecata.
Nu trebuie sa sesizati instanta pentru a obtine iesirea din tara, e suficienta hotararea judecatoreasca de incredintare.

Va puteti stabili domiciliul si va puteti casatori fara ca instanta sa incuviinteze aceste aspecte.

Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
gi-jane2, moderator
dna avocat va multumesc din suflet, as vrea sa imi incuviintati sa mai intreb ceva - daca avem custodia comuna si sotul are stabilit deja un program de vizitare ( cel standard- weekendul 1 si 3...) pot sa ies cu cel mic fara semnatura lui din tara sau trebuie sa deschid o actiune in tribunal?! daca trebuie ajuns in tribunal cat costa,cat dureaza si ati avea bunavointa sa ma reprezentati ?

va multumesc din suflet si ma iertati ca am indraznit sa va abordez...
Stimata doamna,

Odata ce s-a dispus exercitarea in comun a autoritatii parinteste , in vederea parasirii tarii , dumneavoastra aveti nevoie de o delcaratia notariala , data de fostul sot , prin sa precizeze faptul ca este de acord cu parasirea tarii , de catre dumneavoastra, fiind insotita de minori.


Declaraţia de acord a părintelui, părinţilor, sau după caz, a reprezentantului legal, trebuie să conţină următoarele informaţii:

* acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor;
* scopul deplasării;
* statul sau statele de destinaţie;
* ruta urmată pâna în ţara de destinaţie;
* perioada în care urmează să se desfaşoare călătoria;
* datele de identificare ale însoţitorului (părinte, terţ, reprezentant legal)
* precizarea dacă minorul va rămâne în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia îi va fi încredinţat, sau dacă se va reîntoarce împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, dacă acesta este o altă persoană decât cea cu care părăseşte România.

In cazul in care va exista un refuz nejustificat al tatalui, in vederea parasirii tarii, va veti putea adresa instantei de judecata, in vederea pronuntarii unei hotarari care sa suplineasca acordul de vointa al tatalui, in vederea efectuarii deplasarii in strainatate.


Succes.



Conform art. 496 alin. (4) Cod civil „locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.”

Potrivit art. 497 alin. (1) Cod civil „dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu ACORDUL PREALABIL al celuilalt părinte”.

Deci trebuie obţinut acordul fostului soţ sau o hotărâre judecătorească prin care instanţa de tutelă încuviinţează plecarea din ţară a minorului în vederea stabilirii domiciliului alături de dumneavoastră.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
NonMultaSedMultum, utilizator
bun, deci daca de exemplu vreau sa iau baietelul cu mine in italia nu as avea cum pentru ca tatal trebuie sa aiba legaturi cu cel mic?!

eu daca voi schimba domiciliul o voi face pentru ca acolo as avea o casa( aici in urma partajului sotul va lua casa si mie imi va arunca 7000 euro dupa 11 ani de munca ptr ca nu am bani sa platesc o rata ...) , un loc de munca la care as castiga de 3 ori cat in romania si as avea conditii in care sa il cresc pe copil .

credeti ca ma intereseaza legaturile sotului cu copilul sau sa am ce sa ii dau sa manance, o casa , stabilitate si o educatie, liniste??!!!

nu as putea prin acord in instanta sa imi iau obligatia de a aduce baiatul de 2 ori pe an sa il vada si sa stea cate 1 luna in vacantele de vara , respectiv iarna cu tatal ?!

va rog ajutati-ma si spuneti-mi care sunt riscurile si ce solutii as avea sunt disperata !

Alte discuții în legătură

Copil minor. Nita Lacramioara Nita Lacramioara Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului minor din tara marinela0488 marinela0488 imi pot scoate copilul minor din tara avand in vedere ca am hotararea judecatoreasca definitiva prin care imi este incredintat mie mama lui? (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor in strainatate mirela_iuliana_81 mirela_iuliana_81 Buna ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns Am o fetita de 6 ani care mi-a fost incredintata mie din anul 2010(nu avem custodie comuna, imi este ... (vezi toată discuția)