Buna ziua
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns
Am o fetita de 6 ani care mi-a fost incredintata mie din anul 2010(nu avem custodie comuna, imi este incredintata doar mie), in curand ma voi casatori si as vrea sa ma stabilesc in germania cu fetita si viitorul sot, mentionez ca el este deja in germania, are contract de munca. As vrea sa stiu cum pot face in cazul in care tatal nu este deacord sa ma stabilesc cu fetita in germania, si sa ii schimb domiciliul. ce pasi ar trebui sa urmez?tatal nu va fi niciodata deacord, ar tb sa actionez in instanta, ce pasi tb sa urmez?
nu am nevoie de acordul tatalui sa ma stabilesc in alta tara?el ma poate da apoi in judecata , ma poate acuza de rapire sau ca il privez de asi vede copilul?fiind in alta tara ii va fi greu sa vina sa o vada.la ce ma pot astepta?
Are stabilit un program de vizita prin hotarare ? Anuntati-l dupa ce va mutati unde va e adresa.
Trimiteti o copie dupa hotarare ca viitorul sot sa intrebe autoritatile in Germania daca pt actele pt rezidenta si inscriere la scoala, e suficienta hotararea pe care o aveti.
In momentul asta cu hotararea ce o aveti, legea romana nu va interzice nici sa plecati cu copilul si nici sa va stabiliti in alta tara. Daca are stabilit un program de vizita, datoria dvs e sa nu il impiedicati sa isi exercite acest drept. daca nu poate sa vina sa va viziteze sa ceara alt program in instanta.
multumesc frumoas pentru raspuns , eu am citit acest articol pe net de pe site-ul INSTITUTUL NATIONAL AL MAGISTRATURII si aici scrie ca schimbarea domiciliului se face cu acordul ambelor parti, sau daca nu se ajunge la un acord instanta tutelara are competenta sa decida.....AM SAU NU NEVOIE DE ACORDUL TATALUI, ?
mai jos este redactat articolul
Potrivit dispozitiilor art. 400 NCC, stabilirea locuintei copilului minor trebuie să se facă la unul dintre părinti, potrivit interesului său superior. Legea nu prevede dacă este necesară stabilirea adresei exacte la care minorul va locui împreună cu părintele respectiv; în tăcerea legii,se consideră că nu este obligatorie menÑionarea adresei părintelui la care va locui copilul, având învedere posibilitatea schimbării acesteia, chiar în mod repetat. Oricum, schimbarea locuintei copilului împreună cu părintele trebuie făcută cu acordul celuilalt părinte, dacă afectează exercitiul autoritătii părinteti sau al unor drepturi părinteti, în caz de neînÑelegeri instanÑa de tutelă având competenta să decidă. În acest caz însă, se apreciază că instanÑa va trebui să specifice unde se vastabili noua locuintă a copilului, cel putin sub aspectul elementelor care afectează exerciÑiul drepturilor părinteti, cum ar fi tara i localitatea.
Locuinta copilului poate fi stabilită i în străinătate, împreună cu unul dintre părinÑi, dacă
interesul superior al copilului o cere. Ori de câte ori este posibil se va putea dispune realizarea unui raport de anchetă psihosocială, pentru a se cunoaste condiÑiile pe care părintele la care copilul va locui le oferă.
Dvs aveti alta situatie doamna, dvs aveti copilul in incredintare, nu exercitati autoritatea parinteasca in comun cu tatal.
Daca tatal afla ca vreti sa plecati si cere si obtine ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca, da, atunci va aflati in situatia descrisa de articol, aveti nevoie de acordul lui, iar in cazul in care nu e de acord, va trebui sa va adresati instantei pt ca aceasta sa suplineasca acordul tatalui. Deocamdata nu e cazul.