avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui

Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu a cerut in instanta drept de vizita pentru ca au cazut de comun acord sa o vada cand doreste). De 2 ani mama a plecat in strainatate lasand copilul la parintii ei. Acum mama a scos copilul din tara fara ca tatal sa stie. Este legal acest lucru ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:51, 23 Iunie 2015
Da. Este legal intrucat mama sigur are o sentinta judecatoreasca din care rezulta ca detine autoritatea parinteasca exclusiva a copilului, acesta avand domiciliul la ea. In acest caz nu este necesar acordul tatalui nici la obtinerea pasaportului si nici la iesirea cu copilul din Romania. In schimb tatal poate redeschide proces de restabilire a autoritatii parintesti in comun, lucru care ar incurca-o pe mama, in sensul ca aceasta ar trebui in acest caz sa stabileasca de fiecare data in acord cu tatal ce urmeaza a intreprinde cu minorul,- vizite in strainatate, schimbarea domiciliului copilului, schimbarea scolii ori a medicului de familie, programul de vizita, pasaport, acord se parasire a tarii,etc.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Justitiarul711, utilizator
Simonaaurelia a scris:

Acum mama a scos copilul din tara fara ca tatal sa stie. Este legal acest lucru ?

Daca nu era legal, sigur nu putea iesi cu copilul din tara, credeti-ma, la frontiera nu se joaca nimeni cu asa ceva.
Da este legal, in masura in care mama are hotararea judecatoreasca prin care i s-a incredintat copilul.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:
- este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila


[ link extern ]
Nu știm dacă e legal cat nu știm exact ce scrie în hotărâre. Deci ce scrie? Nu exista nici termenul de custodie și nici autoritate tutelara în sensul la care se refera @ justițiarul mai sus.
Vb de autoritate părintească sau încredințare dacă hot e pronunțata întemeiată pe codul familiei.
Asa ca reveniți când știți exact ce scrie.
Dacă ambii părinți exercita în comun autoritatea părintească, tatăl poate face plângere pt răpire sau pt nerespectarea masurilor de încredințare a minorului, altfel..e legal și tot ce poate face e sa ceara un program de vizita sau chiar schimbarea domiciliului sau a felului în care parintii exercita autoritatea părintească.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)
Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)
Plecarea peste granite fara acordul meu. dan_leu35 dan_leu35 Buna seara!daca copilul a fost incredintat catre mama prin hotarire judecatoreasca si mie m-i sa incuvintat un program de vizitarea copilului meu de 2 ori pe ... (vezi toată discuția)