avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara cu un copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara cu un copil minor

Buna ziua!

As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat copilul spre crestere si educare, este pe numele meu si tatal plateste pensie alimentara, nu am fost casatoriti.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:48, 28 Martie 2015
Buna ziua.

Aveti nevoie de o procura notariala, data de tatal minorului, in care se specifica ca este de acord ca minorul sa paraseasca tara de resedinta, locul unde merge si durata. Nu stiu exact ce scrie in sentinta prin care v-a fost incredintat minorul, este posibil sa nu va trebuiasca acea procura, daca in hotararea judecatoreasca aveti anumite elemente care fac referire si la acest aspect. Oricum acel document este bine sa-l aveti la dv., la trecerea granitei.
Dna spune ca are copilul incredintat spre crestere si educare, deci n-are nevoie de acordul tatalui, are nevoie de hotararea judecatoreasca.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
mirebire, utilizator
Nu va solicita nimeni acordul celuilalt parinte cat timp sunteti in posesia unei HJ prin care minorul va este incredintat spre crestere si educare.
In conformitate cu prevederile Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 30 alin. 1 lit. c) minorul care este incredintat spre crestere si educare unuia dintre parinti, printr-o HJ definitiva si irevocabila, poate calatori in strainatate cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte.
Pe cale de consecinta, la controlul de frontiera al autoritatilor romane, veti prezenta pasaportul si/sau cartea de identitate valabile, dupa caz, precum si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila (pe care o detineti) prin care minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare, in original si fotocopie.
Mama poate sa iasa din tara impreuna cu minorul fara a avea nevoie de o declaratie -consimtamant , daca minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare printr-o hotarare definitiva .


Art. 30. - Legea 248/2005- privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.............................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.



Succes.
Multumesc frumos pentru lamuriri.

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului gabi1111 gabi1111 Buna seara sunt o mama careia mi sa incredintat minoru dupa divort ( fara alte specificari) intrebarea me este DACA EU AM MINORUL INCREDINTAT PENTRU AL LUA CU ... (vezi toată discuția)
Iesire minor in afara tarii gigelas gigelas Buna ziua, Dupa un divort cu 2 minori,instanta a dispus incredintarea copiilor la ambii parinti,cate unu la fiecare. Hotararea este definitiva si ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort mamica_1 mamica_1 Buna ziua, Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi ... (vezi toată discuția)