avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire minor in afara tarii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire minor in afara tarii

Buna ziua,
Dupa un divort cu 2 minori,instanta a dispus incredintarea copiilor la ambii parinti,cate unu la fiecare. Hotararea este definitiva si irevocabila.
In acest caz,daca mama doreste sa calatoreasca in strainatate cu copilul incredintat ei,are nevoie de consimtamantul fostului sot ? Exista vreo prevedere legala in acest sens ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 19:55, 8 Iunie 2012
Trebuie sa stiti daca fiecare parinte are cate un copil in incredintare caz in care fiecare iese cu copilul incredintat fara acordul celuilalt doar in baza hotararii, sau autoritatea parinteasca e exercitata in comun de ambii parinti, iar un copil are domiciliul la mama, celalalt la tata (" incredintarea copiilor ambilor parinti ", ziceti dvs). In acest caz, fiind necesar acordul celuilalt si pt a-i face copilului pasaport in caz ca n-are si pt a iesi cu minorul din tara.
Ajuta daca stiti data pronuntarii hotararii sau cuprinsul ei, apoi conteaza si unde vor calatori... in Europa sau in afara ei
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
gi-jane2, moderator
Data hotararii este 04.11.2010.
Fiecarui parinte i s-a incredintat "...spre crestere si educare minora X,nascuta la data..."
Va merge in Germania.
Daca mama doreste sa iasa din tara impreuna cu minora care i-a fost incredintata spre crestere si educare, nu are nevoie de acordul tatalui acesteia.
Are nevoie doar de sentinta de divort legalizata cu mentiunea "definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor.
Art. 30. - Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
........................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.
Sentinta o are legalizata,dar minora nu are buletin inca,fiind in varsta de 12 ani.
Daca merge in UE,mai trebuie sa-i faca pasaport minorei ? Sau e valabil si certificatul de nastere al minorei ?
Va multumesc.
Minora nu poate iesi din tara decat daca are pasaport individual ( document de calatorie individual ).

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu un minor euro3 euro3 Buna ziua Actuala mea sotie are un copil dintr-o casatorie anterioara si vrem sa iesim din tara cu minorul,tinind cont ca are o hotarire judecatoreasca de ... (vezi toată discuția)
Parasire tara de catre minor midaria1 midaria1 buna ziua, am o fetita de 5 ani si o hotarare definitiva si irevocabila prin care imi este incredintata mie scre crestere si educare. daca as vrea sa o scot ... (vezi toată discuția)
Sentinta necesara la iesirea din tara cu copilul trebuie tradusa? rpc rpc Buna ziua, Copilul minor este in custodia mea, prin sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila. Pentru a iesi din tara cu copilul am nevoie de ... (vezi toată discuția)