avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara cu un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara cu un minor

Buna ziua
Actuala mea sotie are un copil dintr-o casatorie anterioara si vrem sa iesim din tara cu minorul,tinind cont ca are o hotarire judecatoreasca de incredintare a minorului irevocabila si vrem sa stim daca putem sa iesim din tara cu minorul fara acordul tatalui -
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:24, 28 Iulie 2012
Daca prin hotarare II este incredintat minorul spre crestere si educare mamei nu aveti nevoie de acordul tatalui, mama sa aibe copie dupa hotarare la vama.
Mama minorului nu are nevoie de declaratia de acord a tatalui minorului, daca aceasta are minorul incredintat ( pe vechea legislatie-codul familiei) prin hotarare definitiva si irevocabila.
La iesirea din tara are nevoie de hotararea legalizata cu mentiunea "definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor.
Art. 30. -Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
..................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare din tara cu copilul aflat in custodie mr_bachus mr_bachus O mama care a obtinut custodia copilului in urma unui divort, poate plaeca in strainatate intr-o tara membra a Uniunii Europene impreuna cu acesta, fara ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara dupa divort a-cristina a-cristina buna seara!am un baietel de 11 ani care in urma divortului mi a fost incredintat spre crestere si ingrijire ,tatal are drept de vizitare.intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Parasire tara de catre minor midaria1 midaria1 buna ziua, am o fetita de 5 ani si o hotarare definitiva si irevocabila prin care imi este incredintata mie scre crestere si educare. daca as vrea sa o scot ... (vezi toată discuția)