buna seara!am un baietel de 11 ani care in urma divortului mi a fost incredintat spre crestere si ingrijire ,tatal are drept de vizitare.intrebarea mea este daca pot iesi cu el din tara fara acordul tatalui.
Da, puteti iesi din tara fara acordul tatalui cu acea Hot jud. La Frontiera prezentati Hot, original si copie, plus pasaportul copilului. Pt a evita eventualele dureri de cap, puteti trm la Pol de Frontiera o copie a Hot de incredintare, insotita de intrebarea Dvs legata de acord. Va vor trm o instiintare scrisa, pe care o veti atasa Hot de incredintare in momentul iesirii din tara.
Mama poate sa iasa din tara impreuna cu minorul fara a avea nevoie de o declaratie de acord a tatalui, daca minorul i-a fost incredintat spre crestere si educare printr-o hotarare definitiva si irevocabila.
Art. 30. - Legea 248/2005- privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
.............................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.