avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort

Buna ziua,


Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi este incredintat mie spre crestere si educare.

As vrea sa va intreb daca pot iesi cu copilul din tara cu pasaportul ei si acea hotarare judecatoreasca, sau am nevoie de acordul la notar al fostului sot.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ralu_k79 , utilizator 17:41, 9 Octombrie 2014
Nu aveti nevoie de acordul tatalui.
Hotararea trebuie sa fie finala si investita cu formula definitiva sau legalizata ( depinde cand ati obtinut-o).
In rest, nu e nevolie ca tatal sa va dea procura acum.
~ Conținut șters la cerere ~
Intrucat minorul va este incredintat dvs, exercitarea autoritatii parintesti nefiind in comun, puteti merge oriunde cu copilul, neavand nevoie de acordul tatalui.
Nu aveti nevoie de o declaratia de acord a tatalui pentru a iesi cu minorul din tara.
Aveti nevoie doar de hotararea de divort legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila si pasaport pentru minor.
Legea 248/2005 mod. si compl. prin Legea175/2013
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
........................
c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui cu privire la iesirea copilului din tara alispopa alispopa Divortata cu copil, am sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul este in ingrijirea mea, din anul 2006 ( copilul are 14 ani). Doresc sa intreb daca ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara dupa divort a-cristina a-cristina buna seara!am un baietel de 11 ani care in urma divortului mi a fost incredintat spre crestere si ingrijire ,tatal are drept de vizitare.intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)