avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... conditii iesire din tara cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

conditii iesire din tara cu minor

daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui?
Buna ziua, puteti iesi din tara cu copilul numai daca judecatorul a stabilit in favoarea dvs autoritate parinteasca exclusiva. Daca s-a stabilit autoritate parinteasca comuna, nu puteti scoate copilul afara din tara fara acordul tatalui.
In cazul in care aveti custodie unica, da, puteti iesi din tara fara acordul lui. Sa aveti la dvs. o copie dupa hotararea judecatoreasca.
camy29 a scris:

daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui?


"V-a dat copilul" adica locuinta minorului a fost stabilita la dv sau aveti autoritate unica conform noului cod, ori v-a fost incredintat minorul spre crestere si educare pe vechiul cod?
Daca e varianta 1, nu puteti iesi din tara fara acordul tatalui. Daca aveti incredintare pe vechiul cod puteti parasi tara fara acordul tatalui.
in foaia de divort scrie asa .incredinteaza reclamantei spre crestere si educare pe minor.am divortat in 21 .06.2011
Da, puteti sa iesiti din tara fara declaratia de acord a tatalui, pentru ca aveti minorul incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila.
Trebuie sa aveti hotararea legalizata cu aceasta mentiune ( definitiva si irevocabila).
Legea 248/2005 mod. si compl. prin Legea175/2013
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
........................
c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
........................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort mamica_1 mamica_1 Buna ziua, Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui cu privire la iesirea copilului din tara alispopa alispopa Divortata cu copil, am sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul este in ingrijirea mea, din anul 2006 ( copilul are 14 ani). Doresc sa intreb daca ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara copil minor mihaelastela mihaelastela vreau sa merg in concediu cu copilul iar tatal nu ii da semnatura ce pot sa fac?va multumesc anticipat (vezi toată discuția)