avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara copil minor

vreau sa merg in concediu cu copilul iar tatal nu ii da semnatura ce pot sa fac?va multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
mihaelastela, utilizator
Mergeti in instanta si obtineti o hotarare care sa suplineasca acordul tatalui.
Aveti o hotarare judecatoreasca?
Daca da, ce prevede mai exact hotararea dvs.?
Exercitarea autoritatii parintesti apartine ambilor parinti si locuinta minorului a fost stabilita la mama sau minorul a fost incredintat mamei ?
Dati-ne mai multe detalii, raspunsul difera in functie de situatie si se intampla se existe o confuzie intre o situatie si alta.
Ati raspuns, insa ati deschis un nou topic, iar mesajul dvs. a fost sters.
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Raspunsul dvs. este acesta:
"sunt divortata din 2005 copilul imi este incredintat mie iar tatal are dreptul la vizite .eu lucrez in austria o luna iar o luna sunt in tara .vreau sa merg cu copilul in concediu 2 saptamani in afara tarii iar o luna vreau sa il iau in austria,dar fostul nu vrea sa imi semneze procura de a iesi din tara cu el.ce pot sa fac in acest sens?? "

Nu aveti nevoie de declaratia de acord a tatalui, aveti nevoie doar de hotararea judecatoreasca legalizata cu mentiunea "definitiva si irevocabila " si pasaport pentru minor.
Daca veti si un program de vizita stabilit pe cale judecatoreasca, aveti obligatia sa instiintati ( in scris ) tatal cu privire la perioada in care veti iesi din tara si locatia in care va veti afla pe perioada concediului sau in Austria acolo unde si lucrati, pentru ca tatal sa poata tine legatura cu minorul in aceasta perioada si sa-l viziteze daca doreste conform programului de vizita stabilit.
Legea 248/2005 mod. si compl. prin Legea175/2013
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
........................
c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
Ultima modificare: Luni, 14 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
VA MULTUMESC DIN SUFLET

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort mamica_1 mamica_1 Buna ziua, Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)
Acordul tatalui cu privire la iesirea copilului din tara alispopa alispopa Divortata cu copil, am sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul este in ingrijirea mea, din anul 2006 ( copilul are 14 ani). Doresc sa intreb daca ... (vezi toată discuția)