avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sentinta necesara la iesirea din tara cu copilul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sentinta necesara la iesirea din tara cu copilul trebuie tradusa?

Buna ziua,

Copilul minor este in custodia mea, prin sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila. Pentru a iesi din tara cu copilul am nevoie de sentinta cu mine in original, imi foloseste la ceva sentinta in romaneste sau ar trebui sa o traduc intr-o limba de circulatie internationala?
Daca calatorim intr-o tara ce nu e in UE, putem calatori in aceleasi conditii, doar cu sentinta?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:53, 1 Mai 2011
parere personala eu cred ca important este sa iesi din romania, pentru ca autoritatile vamale din romania pot sa-ti creeze probleme la iesirea din tara sigur copilul este trecut in pasaportul d-voastra. nu cred ca mai nevoie de o alta traducere, eventual in limba tarii non UE unde vreti sa plecati. mai multe informatii puteti sa obtineti de la AMBASADA ROMANIEI din statul unde vreti sa plecati.
Da , trebuie tradusa .
Ce fel de traducere?
Un act judecatoresc nu se poate legaliza la notar, cum fac traducerea ca fiind un original?
Nu trebuie tradusa hotararea judecatoreasca prin care va este incredintat copilul minor chiar daca copilul minor are pasaport propriu sau este inclus in pasaportul dvs .
La iesirea din tara aveti nevoie de sentinta prin care minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare legalizata cu mentinuea definitiva si irevocabila in original si pasaport pentru minor.
In dispozitiile legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate nu se prevede obligativitatea traducerii sentintei.
Astfel, organele politiei de frontiera permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori, daca sunt insotiti de o persoana majora in urmatoarele cazuri, iar situatia dvs. este prev de art.30 lit c):
-minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calatorie minor in strainatate ataela ataela Buna ziua,am un copil de 3 ani din afara casatoriei. Prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila,baietelul mi-a fost incredintat mie. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Scoatere minor din tara c_stefania c_stefania Buna ziua, Am un copil minor pe care il am incredintat printr-o hotarare definitiva si irevocabila, tatal nu are nici un drept. Vrem sa iesim intr-o mica ... (vezi toată discuția)
Iesire minor in afara tarii gigelas gigelas Buna ziua, Dupa un divort cu 2 minori,instanta a dispus incredintarea copiilor la ambii parinti,cate unu la fiecare. Hotararea este definitiva si ... (vezi toată discuția)