avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoatere din tara minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoatere din tara minor

Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila iar tatal are drept de vizita o zi si jumatate la 2 saptamani ; as dori ca de sarbatorile pascale sa ies din tara cu fetita intr-o vizita in Franta de o saptamana; Intrebarea mea este daca mai am nevoie de semnatura tatalui ei pentru a o putea scoate din tara.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:58, 8 Octombrie 2014

Nu aveti nevoie de declaratia de acord a tatalui minorei pentru a iesi din tara impreuna cu minora.

Aveti nevoie de hotararea respectiva -legalizata cu mentiunea "definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor..


Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 30.

(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:

c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.


DA , pe hotararea de divort este stampila cu definitiva si irevocabila , ea fiind din octombrie 2010 si nu este custodie comuna ....scrie ca imi este incredintata si el are doar drept de vizita. In cazul asta nu imi trebuie decat pasaport pentru fetita , nu?
Pe tatal copilului sunt obligata sa il anunt de plecarea mea?
Aveti noroc ca sunteti pe vechea lege.;)
Puteti iesi din tara cu minora fara acordul tatalui.
Buna dimineata , as avea o intrebare : daca am fetita incredintata prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din 27.09.2010 , mai exista posibilitatea ca tatal sa ceara custodie comuna ? Va multumesc.
Da, tatal are aceasta posibilitate daca doreste.

Alte discuții în legătură

dupa divort pot sa plec din tara cu copilul minor fara acordul celuilalt parinte? mariuca11 mariuca11 Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)