avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DUPA DIVORT POT SA PLEC DIN TARA CU COPILUL MINOR ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DUPA DIVORT POT SA PLEC DIN TARA CU COPILUL MINOR FARA ACORDUL CELUILALT PARINTE?

Sunt divortata si am in custodie un copil minor de 6 ani cu hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.In hotarare nu scrie programul de vizitare al copilului dar eu am fost de buna credinta si i l am dat tatalui de 2 ori pe luna si cate o saptamana de paste si anu nou plus o luna vara, dar acum eu vreau sa plec in Germania impreuna cu viitorul meu sot care munceste acolo si mi doresc sa iau si copilul cu mine.Pot sa treg granita fara acordul tatalui?Pentruca stiu sigur ca acesta nu va fi de acord.
M am judecat cu el pentru copil..a vrut sa mi l ea si sa il dea mamei lui sa l creasca.As vrea sa stiu daca e posibil sa plec impreuna cu copilul din tara ...as fi de acord sa l aduc in vacante sa si vada tatal.Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:35, 20 Martie 2012
Din cate stiu, minorul avand doar 6 ani si neposedand carte de identitate, trebuie sa solicitati pentru el eliberarea unui pasaport simplu electronic. Solicitarea unui pasaport simplu electronic se face de catre parintele caruia i s-a incredintat minorul in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Referitor la iesirea din tara, minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi condiii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
Mergeti sa solicitati pasaport (impreuna cu minorul, bineinteles) si veti putea primi mai multe detalii.
Avand in vedere ca aveti minorul incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, nu aveti nevoie de o declaratia de acord a tatalui pentru iesirea din tara impreuna cu minorul.
Aveti nevoie doar de hotararea de divort legalizata cu mentiunea " definitiva si irevocabila" si pasaport pentru minor.
In temeiul hotararii de divort legalizata cu aceasta mentiune, puteti efectua formalitatile necesare obtinerii pasaportului pentru minor.
Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Vacanta in afara tarii/divortata/de ce acte am nevoie sa scot copilul din tara Teodora77N Teodora77N Buna ziua Anul acesta vream sa plecam in vacanta in Bulgaria. Sunt divortata din 2007 iar copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca def si ... (vezi toată discuția)
Trecerea granitei cu copii minori ContSters141938 ContSters141938 Sunt divortata copii sunt dati pentru crestere si ingrijire la mine cu hotarare definitiva si irevocabila vreau sa stiu daca la granita imi trebuie hirtie ... (vezi toată discuția)