avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... poate iesi din tara un parinte cu un minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

poate iesi din tara un parinte cu un minor?

va rog sa imi raspundeti la o intrebare
fostul sot poate iesi din tara cu copilul minor fara acordul meu avand in vedere ca instanta i l-a incredintat dat fiindca eu momentan nu am conditii(locuinta si servici stabil)?
Da, poate iesi fara acordul dvs cu copilul care i-a fost incredintat spre crestere .. in acest sens, se exprima si Legea nr.nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, si anume :
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in cazul in care este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.


Puteti cere in instanta ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun (regula in Noul Cod Civil).
Faptul ca domiciliul copilului s-a fixat (cel putin temporar) la fostul sot nu este o conditie suficienta pentru a vi se ingradi dreptul (si obligatia) de a participarea la deciziile importante privitoare la copilul dvs.
Interesul superior al copilului este sa nu se simta orfan de unul din parinti, pentru ca a survenit un divort.

Apelati la incredere la instanta si nu veti mai sta cu teama in ce priveste plecarile minorului in strainatate, fara acceptul dvs.


cititi documentul postat la documente utile intitulat Raspuns memoriu iesirea minorilor din Romania, si veti vedea ca da
daca vreti sa-l optiti faceti actiune in instanta
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Asteptati sa vi se comunice hotararea sa ne ziceti si noua ce scrie pe ea.
Dupa parerea mea un proces nu il poate opri sa plece in mod legal.
Noua lege nu schimba nimic fundamental fata de vechea lege pe acest aspect.

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)