va rog sa imi raspundeti la o intrebare
fostul sot poate iesi din tara cu copilul minor fara acordul meu avand in vedere ca instanta i l-a incredintat dat fiindca eu momentan nu am conditii(locuinta si servici stabil)?
Da, poate iesi fara acordul dvs cu copilul care i-a fost incredintat spre crestere .. in acest sens, se exprima si Legea nr.nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, si anume :
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in cazul in care este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
Puteti cere in instanta ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun (regula in Noul Cod Civil).
Faptul ca domiciliul copilului s-a fixat (cel putin temporar) la fostul sot nu este o conditie suficienta pentru a vi se ingradi dreptul (si obligatia) de a participarea la deciziile importante privitoare la copilul dvs.
Interesul superior al copilului este sa nu se simta orfan de unul din parinti, pentru ca a survenit un divort.
Apelati la incredere la instanta si nu veti mai sta cu teama in ce priveste plecarile minorului in strainatate, fara acceptul dvs.
cititi documentul postat la documente utile intitulat Raspuns memoriu iesirea minorilor din Romania, si veti vedea ca da
daca vreti sa-l optiti faceti actiune in instanta