avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... poate iesi din tara un parinte cu un minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

poate iesi din tara un parinte cu un minor?

va rog sa imi raspundeti la o intrebare
fostul sot poate iesi din tara cu copilul minor fara acordul meu avand in vedere ca instanta i l-a incredintat dat fiindca eu momentan nu am conditii(locuinta si servici stabil)?
Totusi, exista o mica problema:
Daca studiem " Răspuns memoriu iesirea minorilor din România" de la "Documentele utile" din dreapta paginii, vedem ca Politia de frontiera specifica clar conditiile in care permite iesirea din tara a minorilor.
Si acolo se face vorbire de autoritate parinteasca unica, suplinire semnatura sau procura notariala.
Aceste hotarari descrise de d-na Milady sunt un fel de amalgam, ofiterul de la frontiera va elimina toate posibilitatile si spune: Inapoi!!
La fel, pentru pasaport, ai nevoie de acordul ambilor parinti, fiind vorba de autoritate parinteasca comuna.
In acest caz, daca unul din parinti spune NU, umblam iar in instanta-timp, bani, stres...
Raspunsul nu este exhaustiv.
Hotararea prin care un parinte are in incredintare minorul ii da acestuia dreptul, printre altele, sa modifice locuinta sau domiciliul minorului singur, sa decida vacantele unde merge etc.
Prin urmare, in esenta Politia de frontiera ne spune in document ca se permite iesirea din tara a minorului daca are acordul parintelui/parintilor decidenti, asta fie prin hotarare fie prin procura.
De aici intelegem ca daca unei persoane i se da acest drept, de a iesi cu copilul din tara prin derogare de la lege, printr-o hotarare judecatoreasca, aceasta persoana va putea iesi din tara cu copilul CHIAR DACA nu are o hotarare de incredintare irevocabila.

In plus, raspunsul este incopmplet si din prisma faptului ca nu face deloc referire la exercitarea in comun a drepturilor parintesti, exercitare in cadrul careia UNUL dintre parinti poate sa fie imputernicit sa decida INTOTDEAUNA cu privire la iesirea minorului din tara sau nu.

Asa incat luati raspunsul cu anumite amendamente, el referindu-se probabil la un anumit caz si nu la toate situatiile posibile. Ne poate lamuri colegul Munteanu.

Multumesc d-nei Milady pentru informatie.
Milady09 a scris:

Da, ceea ce am transcris mai sus, face parte din decizia instantei. Puteti vedea astfel de hotarari in dosarele ecris ale Judecatoriei Sectorului 2.


Dati-ne un link unde ati gasit asa ceva ca sa intelegem mai bine.
Ceea ce ati arat nu este din dispozitiv.

Deoarece conteaza in hotararea instantei doar dispozitivul in acest caz, un link ar lamuri situatia.
[ link extern ]

Imi cer scuze, nu pot accesa direct link-ul din cauza unoor restrictii ale serverului de unde intru in acest moment.

Daca intrati pe link-ul de mai sus, accesati O varianta redusa utilizata de catre Judecatoria Sector 2 Bucuresti. Vi se va deschide un document .pdf. In prima parte a sa este un exemplu de plan parental folosit la Jud Sect 2, iar la finalul aceluiasi document veti gasi un exemplu de hotarare de care vorbeam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)