avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil minor.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil minor.

Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu minciuni si promisiuni desarte. Copilul a inceput sa ridice mana asupra mea. Intrebarea mea este, POT SA MERG LA UN NOTAR IMPREUNA CU FOSTUL SOT SI SA IA EL COPILUL SUB CUSTODIA LUI?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:01, 20 Februarie 2019
Buna ziua,
Da va puteti duce la un notar si sa stabiliti prin acord domiciliul minorului la tata.
Dumneavoastra solicitati un program de vizitare
Duceti si o adeverinta de salariu pentru a se stabili pensia de intretinere.
Dacă credeți că este în interesul
minorului această schimbare de domiciliu, mergeți.
Dacă nu, n-are decât să vă dea în judecată, dar dacă minorul își exprimă opțiunea de a locui cu tatăl, are șanse să i se admită acțiunea din păcare pt dvs.
CAPITOLUL II
Drepturile şi îndatoririle părinteşti

Art. 496

Locuinţa copilului

(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.

(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.

(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.

(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.

(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.


Stabiliti locuinta minorului la tata.

Pt ca exista o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit deja ceva, respectiv ( cel mai probabil ) sa aveti copilul in incredintare si sa locuiasca la dvs, nu va puteti intelege altfel la notar, ci trebuie sa apelati la instanta. In opinia mea, nu va rezolvati problema la notar, ci doar in instanta.
Veti cere sa exercitati impreuna autoritatea parinteasca, sa aiba locuinta la tata si sa contribuiti la intretinerea copilului. Ttatal va fi de acord prin intampinare, se va face si ancheta psihosociala si gata, nu va dura prea mult.
Dcaa vreti sa stiti sigur care e calea, luati hotararea de divort si intrati la un notar si intrebati acolo daca poate autentifica un acord intre parinti prin care se schimba ce a stabilit candva instanta..

Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2019
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire domiciliu minor ciresicam9 ciresicam9 buna ziua, am 2 copii si sunt divortata , in vara anului trecut s a dat rezolutia sentintei definitiva si irevocabila ,stabilirea domicilului minorilor la ... (vezi toată discuția)
Cedare custodie dumbadaniel dumbadaniel Am o fetita de 7 ani care se afla de 2 ani in custodia mamei. Fosta sotie ma ameninta ca vrea sa renunte la custodia copilului, pe motiv ca nu se poate ocupa ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala elamincu elamincu as vrea sa stiu cum se efectueaza o ancheta sociala pt un minor in cazul unui divort,se face la domiciliul parintelui la care ramane in custodie sau copilul in ... (vezi toată discuția)