avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cedare custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cedare custodie

Am o fetita de 7 ani care se afla de 2 ani in custodia mamei. Fosta sotie ma ameninta ca vrea sa renunte la custodia copilului, pe motiv ca nu se poate ocupa singura de ea si vrea sa imi dea mie copilul. Eu stau cu chirie intr-o garsoniera.
Poate ea sa renunte cand vrea la custodia copilului? Imi zice ca daca nu o iau eu, ea tot renunta si va face totul legal sa o lase la un camin. Poate sa faca asta?
Cel mai recent răspuns: dumbadaniel , utilizator 15:15, 16 Septembrie 2014

Hotararea judecatoreasca are putere de lucru judecat relativa.Locuinta minorului poate fi schimbata .


Instanta va emite o noua hotarare judecatoreasca .

Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 496
Locuinţa copilului
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.

(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.

(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.




Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 497
Schimbarea locuinţei copilului
(1) Dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.
Nu sunteti dispus s-o ajutati ? Zice ca nu se poate ocupa singura.. de ce nu va ocupati si dvs ? La ea acasa sau la dvs..
gi-jane2 a scris:

Nu sunteti dispus s-o ajutati ? Zice ca nu se poate ocupa singura.. de ce nu va ocupati si dvs ? La ea acasa sau la dvs..



Am doua servicii si nu am atat timp cat vrea mama ei sa stau
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
dumbadaniel, utilizator
Copilul spune ca vrea sa stea la ea, dar mama spune ca nu se mai poate ocupa de ea. Chiar daca instanta decide ca e mai bine sa stea la mama ei, fosta sotie poate refuza sa o creasca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilire domiciliu minor ciresicam9 ciresicam9 buna ziua, am 2 copii si sunt divortata , in vara anului trecut s a dat rezolutia sentintei definitiva si irevocabila ,stabilirea domicilului minorilor la ... (vezi toată discuția)
Copil minor. Nita Lacramioara Nita Lacramioara Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu ... (vezi toată discuția)
Domiciliu copil dupa divort parinti ataela1 ataela1 Prin sentinta de divort s-a hatarat ca,copii sa aibe domiciliul la domiciliul tatalui, si custodie comuna.Dar parintii locuiesc impreuna,nu s-a facut inca ... (vezi toată discuția)